
Lees verder
Michelle van Tongerloo is huisarts in Rotterdam-Zuid. Daarnaast werkt ze als straatarts in de Pauluskerk, een diaconaal centrum in de binnenstad. Ze biedt daar zorg aan dak- en thuislozen, verslaafden en mensen zonder geldige verblijfspapieren. Een pittige doelgroep die om een menselijke benadering vraagt.
Meer over Michelle van TongerlooEen dakloze, borstvoedende moeder die niet terechtkan in de opvang, een patiënt die bijna overlijdt aan iets wat binnen een consult van tien minuten verholpen had kunnen zijn, een man met hartfalen die van ziekenhuis naar ziekenhuis wordt gestuurd: het klinkt niet als Nederland.
Toch is dat wat Michelle van Tongerloo in haar werk als straatarts tegenkomt.
De schrijnende gevallen op haar spreekuur zijn een spiegel van een land waarin bestaanszekerheid steeds minder vanzelfsprekend is. Een land waarin werkenden geen woning kunnen vinden, patiënten verdwalen in een woud aan instanties en arbeidsmigranten niet de hulp krijgen waar ze recht op hebben.
Zorg is een verdienmodel geworden, is de confronterende diagnose van Michelle van Tongerloo, en het helpen van mensen is steeds ingewikkelder.
Maar ze weet het medicijn. Luisteren naar de patiënt in plaats van naar het systeem. Geven waar behoefte aan is in plaats van wat wordt voorgeschreven. Een groeiende groep organisaties en burgerinitiatieven laat zien dat het kan.
'Gloedvol en geneeskrachtig.'
-Arjen van Veelen
'Dit boek opent je de ogen.'
-Kustaw Bessems
'Een bevlogen pleidooi.'
-Danka Stuijver
'Verplicht voor iedere bestuurder.'
-Tim ‘S Jongers
zorg gezondheidszorg straatarts ongedocumenteerden marktwerking in de zorg sociale zekerheid dakloosheid bestaanszekerheid zorgcrisis woningmarkt zorgstelsel bureaucratie participatiewet maatschappelijke opvang pauluskerk zorgverzekering toeslagenschandaal ggz maatschappij politiek nederland woningmarktcrisis armoede mensenrechten sociale ongelijkheid preventie zorgcoöperaties activisme overheid huisartsenzorg uithuisplaatsing arbeidsmigranten systemische problemen zorgverzekeraars professionele nabijheid maatwerk wachtlijsten diagnose-behandelcombinaties zorgtoegankelijkheid zorgmijding solidariteit zelfredzaamheid schulden rotterdam burgerinitiatieven eed van hippocrates privacy menselijke maat personeelstekort vreemdelingendetentie algoritmes veldwerk verslavingszorg empathie gemeentelijk beleid traumazorg financiering van zorg stichting lekker geven doorbraakmethode sociale vangnet jeugdzorg rotterdamwet gezondheid economisch daklozen vleesbomen nederlands sociale determinanten van gezondheid schrijven
Heb je jouw boeken niet meer nodig?
Als je jouw studieboeken gekocht hebt bij hanzestudybook.nl, kun je geselecteerde titels moeiteloos terugverkopen aan Noordhoff. Geen vragen, geen gedoe en lekker duurzaam.
Een AI-book is niet een boek dat geschreven is door AI maar een boek dat verrijkt is met AI. Het maakt de inhoud van een boek interactief via WhatsApp, zodat je ermee kunt chatten. Zie het als een razend slimme assistent die het boek perfect begrijpt en er alles uit onthouden heeft. Jij kunt deze assistent alles vragen. Vraag bijvoorbeeld hoe je iets kunt toepassen op jouw persoonlijke situatie, om een korte samenvatting, of wat de belangrijkste inzichten zijn. AI-books zijn alleen te gebruiken via WhatsApp, je hoeft er geen aparte app voor te installeren.
Meer informatie over AI-books