Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De FemDeal - Hoe organisaties moeten veranderen om vrouwen aan de top te krijgen

In mijn boek De FemDeal daag ik je uit om de aanname dat in een organisatie de beste mensen aan de top komen ter discussie te stellen. Ook al denk je als vrouw waarschijnlijk dat je even ver komt als je even goed bent als je mannelijke collega, dat is niet zo. Organisaties zijn namelijk ingericht om mannen op de hoogste posities te brengen en daarmee een MenDeal.

Marlies Brenters | 16 november 2023 | 2-3 minuten leestijd

De FemDeal geeft inzicht in de verborgen obstakels en de verborgen manieren waarop vrouwen op achterstand worden gezet in hun loopbaan. Ook als de wil er is aan de top om een organisatie te zijn waar iedereen evenveel kansen heeft, toch worden mannen er vaak onbedoeld bevoordeeld. Zonder dat die dat overigens zelf in de gaten hebben. Ik licht toe waarom het veelgehoorde argument: we doen er alles aan om meer vrouwen aan de top te krijgen, maar we kunnen ze niet vinden en ze willen zelf niet, onzin is.

VROUWENQUOTUM IS GEEN ECHTE OPLOSSING

Spoiler alert: de oplossing is geen kwestie van het invoeren van een diversiteitsbeleid waarin vrouwen extra worden ondersteund in hun loopbaan. Je kunt nog zoveel maatregelen nemen om vrouwen een zetje mee te geven, als ongelijke kansen in het DNA van je organisatie zit, gaat je dat niet lukken, omdat vrouwen even hard weer uitstromen. Je leert inzien dat zolang in jouw organisatie een vrouwenquotum nodig is om de diversiteitsdoelen te realiseren, jouw organisatie een MenDeal  is. Een vrouwenquotum is daarmee dus eerder een rode vlag dan de oplossing voor het gebrek aan vrouwen aan de top. Het werkt wel zolang het bestaat, maar het is geen echte oplossing omdat het niets doet aan het DNA.

DNA VAN JOUW ORGANISATIE GENDERNEUTRAAL MAKEN

Veel adviezen en tips in mijn boek lichten toe hoe de benadeling van vrouwen die in het DNA van jouw organisatie zit, ongedaan gemaakt kan worden. Er is geen quick fix voor het genderneutraal maken van jouw organisatie. Want dit vereist dat alle processen en werkwijzen die subtiel of minder subtiel in het voordeel van mannen uitpakken, worden aangepakt. Met de inzichten die je in dit boek opdoet en adviezen en tips je krijgt aangereikt, heb je alles in handen om van jouw organisatie een werkplek te maken waar vrouwen en mannen kunnen zich kunnen ontplooien en met veel plezier werken.

VAN MENDEAL NAAR FEMDEAL

Als je alle obstakels hebt weggewerkt die nu zorgen voor een ongelijk speelveld tussen mannen en vrouwen, zul je merken dat je niet of nauwelijks meer extra inspanningen hoeft te leveren om vrouwen aan boord te houden en hen te laten doorstromen naar de hoogste niveaus. Dan worden een vrouwenquotum en ander specifiek beleid gericht op het rekruteren, behouden en en bevorderen van vrouwen overbodig.

JE WORDT EEN AANTREKKELLIJKERE WERKGEVER

Als je het goed aanpakt, word je een aantrekkelijkere werkgever voor vrouwen en stijgt je status in de markt. En is de kans groot dat je bedrijfsresultaten verbeteren, want we weten dat teams die divers zijn samengesteld betere resultaten opleveren. Aan de slag!

Over Marlies Brenters

Marlies Brenters is expert op het gebied van Vrouw, Man en Werk, auteur, spreker en organisatiepsycholoog.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden