Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Waarom we niet gelukkiger zijn - De kunst van een vrijer leven

Michael Vlerick schreef ‘Waarom we niet gelukkiger zijn - Van zelfzuchtige genen naar de kunst van een vrijer leven’. Het is een boek over hoe onze genetische programmering ons geluk soms in de weg staat. Het uitgangspunt: daar hoeven we ons niet bij neer te leggen. Ondanks onze genen, is geluk wel degelijk mogelijk. Vlerick vertelt erover in zijn preview.

Michael Vlerick | 25 januari 2024 | 1-2 minuten leestijd

Waarom blijft kritiek langer hangen dan een compliment? Waarom bedenken we talloze doemscenario's voor de toekomst? Waarom vallen we zo gemakkelijk ten prooi aan stress, depressie, impulsiviteit, verslaving en jaloezie? Waarom zijn we niet gelukkiger, ook niet als we daar objectief gezien alle reden toe hebben?

Evolutionaire erfenis

Al deze vragen hebben hetzelfde antwoord: door onze genetische programmering. We zijn evolutionair helaas niet gemaakt om permanent gelukkig te zijn. Integendeel, onze evolutionaire erfenis zadelt ons op met chronische ontevredenheid en zwartkijken.

Zijn we dus gedoemd om ongelukkig te zijn? Helemaal niet. Ondanks onze natuur is geluk wel degelijk mogelijk. In mijn boek Waarom we niet gelukkiger zijn leg ik uit hoe je je lot in eigen handen kunt nemen. Ik vertaal eeuwenoude inzichten en praktijken - van het boeddhisme tot het stoïcisme - naar een concreet plan, met aandacht voor de kracht van meditatie en moderne doorbraken in de wetenschap van geluk.

Veranderen

Besef dat als je niets onderneemt en het leven zijn beloop laat gaan, dat je in de toekomst niet veel gelukkiger zal zijn dan je nu bent. Dan geldt ‘this is as good as it gets’. Het wetenschappelijk onderzoek naar geluk toont dit duidelijk aan. Maar weet ook dat je de mogelijkheid hebt om de ervaring van je leven ingrijpend te veranderen in de positieve zin. In mijn boek leg ik je uit hoe je dat voor elkaar brengt. Ik wens het je alvast van harte toe!

Over Michael Vlerick

Michael Vlerick is wetenschapsfilosoof en doceert aan de universiteit van Tilburg. Hij onderzocht de grenzen en de status van menselijke kennis vanuit de vaststelling dat cognitieve vermogens het product zijn van evolutie door natuurlijke selectie. Hij schreef ook De tweede vervreemding over het belang van wereldwijde samenwerking om klimaatverandering en massamigratie het hoofd te bieden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden