Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Een nieuw begin - Aandacht en focus met het coronakompas

Iedereen spreekt in deze Coronatijd over ‘het nieuwe normaal', terwijl we eigenlijk snakken naar het oude normaal. Waarom dan toch de titel Een nieuw begin? Die vraag wordt al snel beantwoord wanneer ik lees over de effecten die de Coronaquarantaine op zowel de auteur, zijn gezin en zijn werk heeft. En eigenlijk op de meeste mensen. 

Ineke Smits | 28 juli 2020 | 3-4 minuten leestijd

Deze Coronatijd biedt een kans om onze manier van werken en leven eens onder de loep te nemen. Om ervan te leren, en Een nieuw begin te maken.
Bij het schrijven van het boek ‘Een nieuw begin’ maakte auteur en (bedrijfs-)psycholoog Tony Crabbe gebruik van de research van zijn eerder geschreven boek Nooit meer te druk. Een boek over aandachtiger, rustiger en productiever werken, dat ik zeker kan aanbevelen. De huidige tijd biedt op dat vlak n.l. ook uitdagingen. De auteur gaat in zijn nieuwste boek specifiek in op de manier van werken die in Coronatijd ons privéleven binnendringt. Hoe we eerder een bepaalde routine hadden in ons leven, is deze nu geheel overhoop gehaald door het thuiswerken. En dit kan de nodige stress opleveren. We moeten daarom gaan experimenteren en een nieuwe manier van werken en leven gaan omarmen.

Pas op voor valkuilen
Dat er gevaren schuilen in virtueel en thuiswerken is niet heel verrassend. Het boek beschrijft de diverse hobbels die moeten worden genomen. Zo is er bijvoorbeeld niet alleen een fysieke afstand tussen collega’s en andere contacten, maar ook een sociale afstand, met daardoor de kans op miscommunicatie of onbegrip. Het bijpraten bij het koffieapparaat of socializen bij de vrimibo blijkt belangrijker dan we denken. Maar wees gerust, aldus de auteur, wanneer je hier bewust aandacht aan besteedt kan er wel degelijk verbondenheid en begrip worden gecreëerd en misverstanden worden voorkomen. Een geweldige samenwerking virtueel is écht wel mogelijk. (Dat weet ik als virtueel assistente uiteraard als geen ander).

Werken met aandacht
Het opnieuw inrichten van je werk en je leven is niet eenvoudig. Een mens is nou eenmaal een gewoontedier en heeft structuur nodig. In dit boek worden enkele handvatten aangereikt, zoals het coronakompas, om met aandacht en focus weer controle over je werkdag te krijgen. Aan de hand van nieuwe ideeën en inzichten in je manier van werken leer je welke waarden voor jou van belang zijn en welke keuzes je kunt maken. Eén van de adviezen die bijvoorbeeld wordt aangereikt en me bijblijft is het inlassen van een ‘Nescafé-moment’, een mijmermoment. Een moment waarop je reflecteert, je creativiteit de vrije loop krijgt, en daarna beter presteert en leert. Ook wordt de waarde van ‘vlindermomenten’ belicht, momenten van vreugde, positiviteit en energie tijdens je werkdag of werkweek.

Een blijvende verandering
Herken je de gedachte na een vakantie; de gedachte dat je het écht rustiger aan gaat doen. Je niet meer laat leiden door de inkomende mailstroom en meer tijd gaat nemen voor de kinderen? En dat je vervolgens na twee weken alweer in hetzelfde ritme zit als voorheen?
Wat zou er na de Corona-periode gebeuren? Vervallen we weer in dezelfde routine? Of laat deze tijd ons inzien dat dingen ook anders, beter kunnen? Gaan we onze routine en manier van werken daadwerkelijk aanpassen en niet meer terug naar het ‘oude normaal’? Welke inzichten heeft de Corona-periode opgeleverd? Wat heb je geleerd en wat ga je veranderen of beter doen? Het boek Een nieuw begin helpt je daar over na te denken en kan je behoeden om terug te vallen in oude routines.

Ineke Smits, persoonlijk virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe.

Over Ineke Smits

Ineke Smits, persoonlijk virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden