Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Business Model Generation

Het Business Model Canvas lijkt momenteel een hype: wanneer je op de een of andere wijze iets van doen hebt met businessmodellen kan je bijna niet ontkomen aan het boek 'Business Model Generation' van Alexander Osterwald en Yves Pigneur. Collega's praten erover, werken ermee, blogs worden volgeschreven, in menig werkkamer hangt het model, bij voorkeur op A3- of A2-formaat.

Gert Jan Schop | 29 september 2011 | 2-3 minuten leestijd

De criticus zal direct vaststellen dat het oude wijn in nieuwe vaten betreft. En ja, het boek 'Business Model Generatie' is gebaseerd op een aantal reeds bestaande modellen. Maar daar komen de auteurs ook eerlijk voor uit, sterker nog, de vijf modellen die aan de basis liggen van 'Business Model Generatie' worden uitgebreid besproken, toegelicht met praktijkvoorbeelden en uiteengerafeld tot bruikbare patronen.

De basispatronen van deze vijf modellen en concepten sluiten aan bij de internetontwikkelingen die bestaande businessmodellen in een rap tempo op z'n kop zetten en compleet veranderen. Er zijn businessmodellen die grote klantgroepen permanent voorzien van een gratis dienst of product (Skype, Google) en businessmodellen die open innovatie tussen verschillende organisaties en onderzoekers mogelijk maken (InnoCentive). Het betreft patronen die op zichzelf vernieuwend zijn en intussen een trackrecord hebben opgebouwd.

Dus beste criticus, ja, het boek is gebaseerd op reeds bestaande modellen, maar Alexander Osterwald en Yves Pigneur hebben de patronen gebruikt om tot een vernieuwend model te komen voor het genereren van nieuwe en vernieuwende businessmodellen. Het boek zet je minimaal aan tot het heroverwegen van een bestaande strategie met een zeer verfrissende blik op de werkelijkheid.

'Business Model Generatie' kan worden gebruikt als een handboek. De lezer en gebruiker van het boek krijgt voldoende handvatten aangereikt om zelf op een praktische wijze aan de slag te gaan. Op een aanschouwelijke manier wordt de lezer getoond op welke wijze de basispatronen van de gebruikte modellen en concepten terugkomen in het Canvas.

De lezer wordt niet alleen geleerd hoe je het Business Model Canvas kan gebruiken, maar je krijgt ook technieken en tools aangereikt om betere en innovatievere businessmodellen te ontwerpen. Tot bijna kant-en-klare workshops toe. Inhoudelijk een absolute must voor iedere strateeg en businessdeveloper. Het draait uiteindelijk altijd om de inhoud, maar de verpakking wil ook wat. En ook daar is goed over nagedacht.

Het boek heeft een enigszins afwijkende vorm, maar vooral qua vormgeving is het van een hoogstaand niveau. De layout is afwijkend van een gemiddeld managementboek, bijna spannend, maar nog steeds zeer goed hanteerbaar en toegankelijk. Alexander Osterwald en Yves Pigneur hebben met de productie van het boek zelf ook gebruik gemaakt van hedendaagse businessmodellen.

Innoveren volgens een open systeem. Maar liefst 470 co-creators uit 45 landen hebben hun bijdrage geleverd. Schitterend voorbeeld van open innovatie. Bij gebrek aan een printer die A3-formaat of grote formaten aankan, hangt intussen op mijn werkkamer ook een A4 met het Business Canvas Model.

Ik heb nog niet de eer gehad om de methodiek te kunnen inzetten bij een van mijn klanten of potentiële klanten, maar wel in gebruik om samen met een aantal businesspartners zelf een nieuw businessmodel te genereren. We volgen een beetje de weg van Alexander en Yves, maar blijven wel binnen de landsgrenzen. (Deze recensie kwam tot stand op basis van de Nederlandse editie)

Over Gert Jan Schop

Gert Jan Schop is directeur van Bizz-Company, bureau voor strategie, management en businessdevelopment. Daarnaast is hij partner bij BusinessShadow, bureau voor coaching, begeleiding en advisering van ondernemers, directeuren en managers.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden