Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Spreek als TED

Iedereen moet af en toe spreken in het openbaar en wie kent niet de spanning die dat soms met zich mee brengt? Durven we wel voor zo’n grotere groep te spreken? Vergeten we niet de helft van onze tekst? Gaan we niet opeens hakkelen? Krijgen we geen black-out? Het boek: ’Spreek als TED. De negen geheimen van de beste sprekers ter wereld’ van Carmine Gallo lijkt op het eerste gezicht weer zo’n Amerikaans zelfstudie boek in 9 lessen. Het is echter veel meer dan dat. Het is een gedegen boek vol nuttige tips een aanwijzingen hoe je iedere presentatie kunt verbeteren.

Peter van der Wel | 12 oktober 2015 | 2-3 minuten leestijd

Carimine Gallo is een internationaal bekende communicatiecoach die al vele duizenden CEO’s, wetenschappers, politici en andere personen die moesten (of mochten) spreken voor een groot publiek heeft bijgestaan om hun presentaties te verbeteren.

In het boek ’Spreek als TED. De negen geheimen van de beste sprekers ter wereld’ behandelt hij 9 principes die aan de basis staan van iedere goede lezing, toespraak of presentatie. Het gaat om soms eeuwenoude universele principes, die hij ook al eerder in andere boeken beschreef en ook wel bekend zijn uit de vakliteratuur. Daarom is de ondertitel ‘de negen geheimen’ een beetje ongelukkig gekozen. Het gaat niet om geheimen en het doet afbreuk aan het boek. Het wekt de indruk dat dit weer zo’n semi-populair zelfhulpboek is, van 13 in een dozijn. En dat is jammer want het boek is gedegen en bevat voor elk wat wils. Voor de ervaren spreker, die zijn of haar presentatie nog verder wil vervolmaken en voor de beginnende spreker die voor het eerst een verhaal moet (of mag) vertellen voor een groter publiek.

In dit boek illustreert Gallo deze negen principes met voorbeelden uit de bekende TED-reeks. Dit heeft als groot voordeel dat je de voorbeelden ook zelf direct online kunt bekijken via YouTube of het TED-video kanaal. Waarom is dat in de marketing van dit boek niet meer benadrukt, in plaats van die onzinterm ‘de 9 geheimen’? Verder onderbouwt Gallo de 9 principes ook steeds met recente onderzoeksgegevens uit de psychologie en de neurobiologie.

Overigens blijft het niet bij deze 9 principes. Bij elk principe vinden we ook talloze tips en aanbevelingen. Tips zoals hoe te oefenen voor de camera (op je smartphone) en voor vrienden en bekenden. Aanbevelingen over de gewenste houding op het podium, handgebaren, kleding, en toonhoogte en stemgebruik. En de aanbeveling te oefenen-oefenen-en-nog een keer te oefenen.

Als ervaren en professioneel spreker heb ik genoten van dit boek en er zelf ook nog weer allerlei ideeën uit opgedaan. Zoals ik al eerder opschreef; het boek is nuttig voor alle sprekers, zowel beginnend als ervaren.

Een waarschuwende opmerking miste ik echter in dit boek. Denk niet dat je door dit boek te lezen opeens een goede spreker wordt. Nee, ook de meest bevlogen en succesvolle sprekers hebben er vele jaren en honderden oefensessies over gedaan om de graad van perfectie te bereiken, waarmee zij hun publiek konden inspireren en raken. Maar dat kun je dus wel leren. En dit boek kan je daarbij een heel eind op weg helpen.

Over Peter van der Wel

Peter van der Wel houdt zich al ruim 30 jaar professioneel met de toekomst bezig. Hij is auteur van verschillende boeken op het gebied van futurologie en toekomstverkennen en mede-oprichter en voormalig vice-president van de Dutch Future Society.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden