Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Zo maak je iemand een kopje groter - ‘Inspirerende inzichten en praktische tips’

De titel ‘Zo maak je iemand een kopje groter’ intrigeerde mij dusdanig, dat ik deze bundel erg graag wilde lezen. Na Ben Tiggelaars bestseller ‘De ladder’ en een bezoek aan ‘MBA in 1 dag’ was ik erg benieuwd hoe je daadwerkelijk iemand een kopje groter maakt. 

Daniël E. Brouwer | 20 januari 2022 | 2-3 minuten leestijd

Zo maak je iemand een kopje groter is een bundel van 52 recente columns die Ben Tiggelaar schreef voor de NRC. ‘Wat zou elke lezer moeten weten?’, lijkt Tiggelaar zichzelf in elke column af te vragen. Deze vraag stel ik mezelf ook als ik schrijf voor mijn doelgroep. ‘Wat is de toegevoegde waarde van dit inzicht of deze kennis voor functioneel beheerders?’

Waardevolle en toepasbare adviezen

In april 2019 hebben mijn compagnon Bart en ik Ben Tiggelaar ‘s laatste ‘MBA in 1 dag’ bijgewoond in het Beatrix theater in Utrecht. Gedurende deze dag werden wij overladen met inzichten, feiten en andere wetenswaardigheden waarbij je continu denkt: ‘Hier wil (of moet) ik iets mee!’ Pure gecondenseerde kennis. En precies als je kopje onder dreigt te gaan in de volgende informatiegolf mag je naar de lobby om een boosterdrankje of snack te halen, zodat je de volgende golf weer het hoofd kunt bieden. Of Tiggelaar stopt ineens met vertellen, begint te dansen op het podium en vraagt iedereen om mee te doen. Onderzoek wijst immers uit dat bewegen helpt als je brein overladen is met informatie die even moet landen. Tijdens het dansen keek ik mijn ogen uit. In de ene hoek zag ik iemand shinen als een musicalster en in de andere hoek lijkt iemand een robot met kortsluiting te imiteren.

Aan het einde van de dag vroeg ik Tiggelaar in de lobby om advies. Ik vertelde hem dat ik ook een boek had geschreven, dat het goed liep, maar dat ik me afvroeg hoe nu verder te gaan. Hij gaf me waardevolle adviezen en tijdens het lezen van dit boek kwam ik erachter dat Tiggelaar zijn eigen adviezen hierin met succes toepast. Een feest van herkenning.

Lifehack

Column 31 is mijn favoriete column. ‘Zo simpel kan het zijn: 5-4-3-2-1-Go!’ Of zoals een oud-directeur van mij zou zeggen: ‘Gas op de lolly!’ Deze column gaat over de 5-secondenregel: wanneer je besluit om iets te doen dat belangrijk voor je is, wacht dan niet, maar tel terug van vijf naar nul en onderneem actie. 5-4-3-2-1-Go! Meer mensen zouden deze eenvoudige ‘lifehack’ eens moeten toepassen.

52 Boosters

Sommige boeken lees je s ’avonds bij de open haard met een goed glas wijn en brengen het risico met zich mee dat je te laat naar bed te gaat, omdat je zo lekker in het verhaal zat. Dat is hier niet het geval. Mijn advies? Pak deze bundel juist ‘s ochtends samen met een kop koffie om je hersenen een boost te geven. En dat kan maar liefst 52 keer!

Concluderend

Net als de MBA in één dag bevat Zo maak je iemand een kopje groter inspirerende inzichten en praktische tips voor leiderschap en persoonlijke ontwikkeling, voor zowel de swingende musicalster als de robot met kortsluiting en iedereen die zich hier tussenin bevindt.

Over Daniël E. Brouwer

Daniël E. Brouwer is schrijver, trainer, spreker en organisatieadviseur op het gebied van informatiemanagement, functioneel beheer en continu verbeteren. Hij heeft meer dan 15 jaar leidinggevende ervaring en is oprichter van adviesbureau IMNEO en opleidingsinstituut VFB Academy. Daniël schrijft boeken en artikelen en geeft lezingen om zijn kennis te verspreiden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden