Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Code rood - ‘Accuraat beeld van politiek onder druk’

Een bijna thriller-achtige cover, met de heftige tekst; CODE ROOD. ‘Het verhaal achter het Corona beleid’, geschreven door twee absolute zwaargewichten waar het politieke verslaggeving betreft.

Arvid Buit | 25 januari 2022 | 1-3 minuten leestijd

Code Rood is een absolute traktatie om te lezen. Zowel de inhoud als de stijl zijn subliem. Maar hét belangrijkste argument om dit boek morgen te lezen: de ijzingwekkende neutraliteit en radicale eerlijkheid.

Verontschuldiging

Thijs Broer en Peter Kee hebben hun sporen ruimschoots verdiend. Maar met Vrij Nederland, Nieuwsuur, OP1, Pauw en andere programma’s op hun CV als politiek redacteur, vermoedde ik toch een ietwat Volkskrant-achtige insteek. Lees: nogal links op het spectrum gepositioneerd en met duidelijk leesbare ‘persoonlijke meningen’. Niets is minder waar, en ik schrijf bij deze mijn eigen verontschuldiging op papier.

Dagboek

Want Code Rood beschrijft het volledige corona-verhaal vanaf de Davos ontmoeting op het World Economic Forum (WEF), van meerdere politieke kopstukken. Op een soort dagboek achtige wijze, nemen de auteurs de lezer mee op een reis door alle belangrijke momenten. Van Bruno Bruins die aftreedt tot het aantreden van Hugo de Jonge als belangrijkste corona-minister. En ook van de politieke druk die laatstgenoemde ervoer in de strijd om het lijsttrekkerschap. Waarbij Pieter Omtzigt niet wordt vergeten, evenmin als de dubieuze Rutger Ploum als CDA-‘baas’. Wilders, Rutte, Hoekstra, Kaag: ze komen allemaal uitgebreid aan bod.

Eerlijk en neutraal

Waar de auteurs wonderlijk sterk in slagen, is om ieder persoon in het boek in een paar zinnen te voorzien van een zeer accurate persoonlijkheidsschets. Een profiel dat zowel een professioneel als persoonlijk beeld geeft bij deze mensen. En beide kanten van hun verhaal aan bod laat komen. Kee en Broer zijn in staat geweest om werkelijk iedereen (van Jesse Klaver tot Thierry Baudet) op eerlijke en neutrale wijze een rol te laten spelen. Zalig (!) om te lezen.

Fluisterstille inkijk

Magistraal zijn met name de achterkamerdetails die de auteurs in eindeloze gesprekken hebben weten los te peuteren. Ze quoten mensen op plekken en in situaties die je enkel kunt optekenen van heel dichtbij. En dat geeft het een spannende, bijna fluisterstille inkijk in de gangen van het Binnenhof.

Voor iedereen die een accuraat beeld wil krijgen van politiek onder druk, of de Corona-crisis in al zijn eerlijkheid: leest u dit boek. Het was voor mij oprecht een jongensboek-achtig avontuur.

Over Arvid Buit

Arvid Buit is executive coach en auteur van Wahlberg, Het verhaal van een CEO en Red de Alfawolf, Zachte leiders maken stinkende wonden. Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling van topbestuurders en de ontwikkeling van het vakgebied coaching.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden