Hoe kun je zorgen dat de stress in je leven je niet kopje onder doet gaan en dat je wat je op je pad tegenkomt ook kunt dragen? Ofwel: hoe verhoog je je psychische weerbaarheid? Jan Jaap Verolme neemt je mee aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen met stress en die van zijn coachees uit zijn coaching praktijk. Hij legt uit hoe je stress vanuit meerdere invalshoeken (‘holistische aanpak’) het beste te lijf kan gaan.
Prikkels en persoonlijkheid
Na een korte inleiding over stress gaat hij in Deel 1 in op wat er gebeurt in je lijf als je stress ervaart en welke rol prikkels van buitenaf en je persoonlijkheid kunnen spelen, de rol van anderen, wat oorzaken zijn van stress en de gevolgen ervan. Ook gaat hij in op stresstesten (en geeft tips waar je die kan vinden online en hoe daarmee om te gaan) en wie je praktisch kan helpen bij het aanpakken van (te veel) stress.
Aanpak
In Deel 2 legt Verolme zijn ‘anti-stress’ aanpak vanuit 6 verschillende kanten uit: de ‘Zes tegen Stress.’ Hij geeft aan dit een hele persoonlijke aanpak is omdat je - net zoals bij de Schijf van Vijf bijvooerbeeld uit veel soorten fruit kan kiezen, als je maar dagelijks fruit eet. Zijn ‘Zes tegen Stress’ onderdelen zijn Persoonlijke ontwikkeling, Mindfulness, Bewegen, Rusten, Voeding en Spelen. Bij elk onderdeel krijg je uitleg waarom dit belangrijk is tegen stress en inspiratie wat je zelf zou kunnen gaan doen, handreikingen om de (eerste) stappen te zetten, voorbeelden en suggesties voor apps die je kunnen helpen bijvoorbeeld.
Stappenplan
Dan eindigt het boek voor mij vrij abrupt na de bespreking van het zesde onderdeel (Spelen) met gelijk een ‘Bijlage’ voor coaches, waarin Verolme globaal zijn stappenplan uitlegt dat hij ontwikkeld heeft en gebruikt in zijn praktijk. Er is dus voor de Bijlage geen afsluitende alinea van deel 2 en/of samenvatting van het geheel. Dat vond ik wel een gemis.
Psycho-educatie
Het Handboek is, zo heb ik begrepen, eigenlijk wat hij zijn eigen coachees meegeeft als psycho-educatie/ondersteuning bij het coaching traject van mensen die stress voor willen zijn/blijven. En daar zijn in mijn ogen deel 1 en 2 uitstekend geschikt voor: duidelijk geschreven met de laatste onderzoeken/wetenschappelijke informatie. Wat mij alleen soms als detail verraste was dat bij de juist zeer Nederlandstalige tekst ook soms Engelstalige illustraties stonden.
Werkboek
Ik vond zelf de Bijlage te weinig diepgang bieden om voor beginnende coaches heel veel ondersteuning te bieden, maar het geeft wel goed inzicht in de globale stappen, benodigde sessies en mogelijke inhoud. Het schijnt dat er nog een werkboek bij komt en dan zijn deze twee boeken denk ik erg waardevol als steun in de rug voor iedereen die preventief stress duurzaam wil aanpakken.
Er wordt in het boek nu gerefereerd aan testen, informatie etc. die je op de website die bij het boek hoort kunt vinden maar in verband met rechten is dit tijdelijk niet meer voorhanden hoorde ik bij navraag. In augustus/september 2022 zou dat probleem opgelost moeten zijn.
Voor de grijp
Al met al dus een goed en prettig leesbaar boek waarin je snel op de hoogte wordt gebracht van wat stress is, wat het met je doet en hoe je preventief en duurzaam met de onvermijdelijke levens- en werkstress om kunt gaan, inclusief uitleg van mogelijke coachingaanpak. Het staat voor de grijp in mijn boekenkast om mee te geven aan coachees die duurzaam met het beheersen van stress aan de gang willen gaan.
Over Judith Niekel-Sjoerds
Judith Niekel-Sjoerds, MA MSc, is levenslooppsychologe, coach bij JNS Coaching en freelance Online Psychologe bij OpenUp. Haar missie is om mensen te helpen lichter te leven, werken, leren en slapen vanuit de positieve psychologie en ACT met behulp van incompany workshops en e-learnings. Zij heeft een column in een lokale krant over zaken waar je in vast kunt lopen en hoe je daarmee omgaat.