Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De projectsaboteur - Leerzaam en leuk om te lezen

Dion Kotteman en Jeroen Gietema schreven in 2007 een boek over projectsabotage: De projectsaboteur – Over het voorkomen van succes. Dit boek is recentelijk opnieuw uitgegeven onder de titel De projectsaboteur – Het geheime handboek voor de projectsaboteur en heeft ca 50 extra pagina’s. Het lijkt mij de moeite waard om het (opnieuw) te lezen. 

Henny Portman | 26 september 2023 | 2-3 minuten leestijd

De projectsaboteur  helpt je in je strijd tegen projectsaboteurs. De auteurs laten je te zien hoe je deze saboteurs kunt herkennen, en wat je kunt doen als tegenmaatregel. Na het lezen van het boek heb je een veel beter beeld waarom zoveel projecten mislukken. Je begrijpt dat je de menselijke factor serieus moet nemen om inzicht te krijgen in de redenen waarom projecten mislukken.

Het boek is gemakkelijk en leuk om te lezen, verdeeld in 14 hoofdstukken met veel cartoons, citaten en verschillende ondersteunende beoordelingsinstrumenten.

Tegenstanders

Kotteman en Gietema beginnen hun boek met een beschouwing dat elk project tegenstanders heeft. Mensen die je project willen vertragen en/of laten mislukken. Ze hebben een zelfbeoordeling gemaakt, waarmee je kunt vaststellen of je de juiste motieven, de juiste mentaliteit (geweten), voldoende invloed, kennis en de wil hebt om een project te kunnen saboteren.

Aanpak

Het volgende hoofdstuk richt zich op het gebruik van CRIME1 als wapen tegen o.a. PRINCE2. Met CRIME1 (stappen: Conspire, Recrute, Infiltrate, Manipulate en Execute) krijg je een aanpak om een project te laten mislukken. 

Vervolgens laten de auteurs zien hoe je de bureaucratie van je project kunt ondermijnen door over- of ondermethodisch te zijn.

Saboteur in de schijnwerpers

In de volgende hoofdstukken zetten de auteurs een potentiële saboteur in de schijnwerpers. Ze leggen uitgebreid uit wat je, in een specifieke rol, kunt doen om het project te saboteren. Ze geven ook voorbeelden, een en ander mondt uit in een samenvattende lijst met handvatten om vanuit je rol te saboteren.

In achtereenvolgende hoofdstukken komen de volgende potentiële saboteurs aan bod:

- De opdrachtgever

- De projectmanager

- De gebruiker

- De specialist (business architect en technische architect)

- Het lid van de OR

Samenzweringsmatrix

Aansluitend duiken de auteurs in samenzwering. Wie kan met wie samenspannen om te saboteren. De samenzweringsmatrix geeft inzicht in de meest vruchtbare samenwerkingen.

Steeds meer veranderingen worden op agile wijze opgepakt, en daar horen nieuwe rollen bij. Kotteman en Gietema gaan in op saboterende tribe leads, chapter leads, product owners, scrum masters en projectteamleden.

Ten slotte krijgen we in de laatste drie hoofdstukken zicht op de actualiteit en verlies als gevolg van sabotage. Anderzijds wordt ingegaan op het herkennen van saboteurs door de acties van mogelijke saboteurs te onderzoeken (uitgesplitst per rol) en welke maatregelen je dan kan nemen. Hierbij wordt ook de projectsabotage-stakeholder matrix (kubus) geïntroduceerd. Ook wordt een Complot-Feiten-Analyse model gegeven om allianties te onderkennen en uiteindelijk te verbreken. 

In de epiloog sluiten de auteurs af met de constatering dat de succesrate van projecten flink omhoog kan. Mits er aandacht is voor wat mensen drijft, aan het belang dat zij hebben bij het slagen of mislukken van het project .

Conclusie

De Projectsaboteur is een must read, als je de impact van de menselijke factor in het slagen of falen van een project wilt begrijpen, of als je saboteurs wilt herkennen en ernaar wilt handelen. Het boek is leerzaam en leuk om te lezen. 

Over Henny Portman

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden