Nederland staat voor een fundamentele herinrichting van de economie én ruimte. Het College van Rijksbouwmeester liet recent onderzoek doen naar de ruimtelijke toekomst van drie energie-intensieve industrieclusters: petrochemie, staal en glastuinbouw. Deze sectoren zijn cruciaal voor onze economie, maar ook grootverbruikers van ruimte, energie en grondstoffen. Hun strategische ligging in de delta is een voordeel, maar diezelfde ligging staat onder druk door klimaatverandering, verzilting en schaarste aan zoet water. Niet alles kan blijven zoals het is. De noodzaak tot scherpe keuzes en ruimtelijke heroverweging is onvermijdelijk. Keuzes die je soms ecomoedeloos maken.
inspirerend en realistisch
Het boek Contouren van een Nieuw Land van Floor Milikowski biedt in dat licht een waardevolle en hoopvolle visie op de toekomst. Geen somber rapport vol doemscenario’s, maar een inspirerend en realistisch verhaal over hoe we als samenleving – overheid, bedrijven én burgers – kunnen bouwen aan een klimaatneutraal, circulair en inclusief Nederland. De centrale oproep: durf te dromen én durf te doen.
denkkader
Voor bedrijfsmanagers biedt dit boek vooral waarde als denkkader voor strategische heroriëntatie. Milikowski toont hoe ruimtelijke keuzes – over waar we produceren, wonen, werken en verbinden – bepalend zijn voor economische toekomstbestendigheid. Haar pleidooi is helder: zet als bedrijf in op samenwerking, op verbeelding én op de lange termijn. Kijk niet alleen naar groei en efficiency, maar ook naar waardecreatie in bredere zin: sociaal, ecologisch én economisch.
pioniers en koplopers
Ze laat zien dat echte verandering begint bij pioniers en koplopers. Veel burgers, boeren en ondernemers nemen al initiatief met circulaire landbouw, duurzame bouw en nieuwe wooncoöperaties. Daar ontstaan de verdienmodellen van morgen. De overheid moet ruimte geven, maar bedrijven moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen – door actief bij te dragen aan duurzame ruimtelijke ontwikkeling en veerkrachtige waardeketens.
symbioceen
Wat dit boek extra krachtig maakt, is het optimisme. Milikowski gelooft in vooruitgang, maar dan wel een vooruitgang waarin technologie, natuur en samenleving in balans zijn. Ze introduceert het idee van het ‘symbioceen’ – een tijd waarin mens en natuur samenwerken in plaats van tegenover elkaar staan.
Voor managers die op zoek zijn naar richting in een tijd van transitie en onzekerheid, is Contouren van een Nieuw Land een aanrader. Niet als blauwdruk, maar als kompas. Het leest prettig, inspireert en zet aan tot actie. Zoals Karl Popper al zei: ‘Optimisme is een plicht.’ Dat geldt ook voor leiderschap in deze tijd.
Over Walther Ploos van Amstel
Dr. Walther Ploos van Amstel is professor in CityLogistics and Urban Technology at Amsterdam University of Applied Sciences. His focus is on sustainable city logistics, e-mobility, light electric vehicles, urban consolidation centres and horizontal and vertical collaboration.