Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , , , e.a.

Openbaar Bestuur

Beleid, organisatie en politiek

Specificaties
Paperback, 392 blz. | Nederlands
Wolters Kluwer | 9e druk, 2017
ISBN13: 9789013137705
Rubricering
Juridisch : Staatsrecht
Wolters Kluwer 9e druk, 2017 9789013137705
Op voorraad | Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

De afgelopen jaren is er veel veranderd in het openbaar bestuur. Deze ontwikkelingen zoals de gevolgen van social media en de druk op de Europese Unie vindt u terug in deze nieuwe editie. Dit boek geeft studenten, bestuurders en ambtenaren een grondige kennismaking in de wereld van openbaar bestuur.

Openbaar Bestuur, beleid, organisatie en politiek introduceert u in de wereld van het openbaar bestuur en in de centrale begrippen, modellen, theorieën, benaderingen en vraagstukken die daar aan de orde zijn. Een krachtige algemene inleiding voor studenten in het wetenschappelijk onderwijs of hoger beroepsonderwijs en voor iedereen die in de praktijk of uit interesse met het openbaar bestuur te maken heeft. Door de overzichtelijke indeling met gelijkvormig opgebouwde hoofdstukken is het boek zeer toegankelijk en vindt u snel wat u nodig heeft.

De uitgave is ingedeeld in drie delen, die de volgende thema’s behandelen:
- Beleid en sturing, waarbij u ziet waarom en hoe beleid in de samenleving gestalte krijgt en hoe gestuurd kan worden bij het aanpakken van maatschappelijke vragen.
- Organisatie en management binnen het openbaar bestuur, waar u leest over de inrichting van overheden en publieke instellingen en de onderlinge relaties met elkaar en met andere maatschappelijke partijen.
- Wisselwerking tussen het politieke en het ambtelijke, met de onvermijdelijke spanning tussen politiek en bestuur. Hier krijgt u inzicht in de nieuwe ontwikkelingen zoals social media en hoe deze de relatie op scherp kunnen zetten.

De drie delen bestaan ieder uit drie hoofdstukken. Alle hoofdstukken zijn op dezelfde manier opgebouwd, zodat de kernboodschappen direct duidelijk voor u zijn:
- Elk hoofdstuk begint met de leerdoelen.
- Een casus helpt u om de complexe werkelijkheid te begrijpen.
- Op het einde van elk hoofdstuk vindt u een puntsgewijze samenvatting, een definitie van de kernconcepten en literatuursuggesties als u dieper op de stof in wilt gaan.
- Voor studenten staan er verschillende taken om de lesstof toe te passen.
- De onderdelen ‘kijken in de wetenschap’ en ‘kijken in de praktijk’ leggen de verbinding tussen de algemene inleiding en belangrijk werk in de wetenschap en ontwikkelingen in de samenleving. Voorbeelden zijn de klassieke studie over de wetenschap van het doormodderen en het ‘bonnenquotum’ bij de politie. Deze verbinding maakt Openbaar Bestuur van groot belang voor uw theorie én praktijk.

Specificaties

ISBN13:9789013137705
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:392
Druk:9
Verschijningsdatum:25-8-2017
Hoofdrubriek:Staatsrecht

Expertrecensies (1)

Jaap Hollaar | 4 juni 2008
Dertig jaar geleden verscheen de eerste editie van 'Openbaar bestuur'. Toch blijft er behoefte aan boek als kennismaking met de wereld van het openbaar bestuur en de bestuurskunde. Dit boek van Mark Mark Bovens, Paul 't Hart en Mark van Twist ontvouwt een visie op kernvragen, die in drie clusters worden verdeeld: - beleid en sturing; - organisatie en management; - politiek en bestuur.Lees verder

Over Mark Bovens

Mark Bovens is hoogleraar Bestuurskunde en Directeur Onderzoek aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Hij studeerde staats-en bestuursrecht, politicologie en wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Leiden en aan Columbia University Lawschool in New York (LL.M 1983). Hij promoveerde in 1990 op het proefschrift Verantwoordelijkheid en organisatie, dat bekroond werd met de G.A. van Poeljeprijs van de Vereniging voor Bestuurskunde. In 1997 werd hij in Utrecht benoemd als hoogleraar, aanvankelijk met als leeropdracht Rechtsfilosofie en later ook met als leeropdracht Bestuurskunde. Daarvoor werkte hij in Leiden bij de vakgroepen Politieke Wetenschappen en Bestuurskunde. In 2000 was hij mede-oprichter van de USBO en werd hij full time hoogleraar Bestuurskunde.

Andere boeken door Mark Bovens

Over Paul 't Hart

Paul 't Hart is hoogleraar Bestuurskunde aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschappen van de Universiteit Utrecht en co-decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Daarvoor was hij werkzaam aan de Australian National University, de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam en als gastonderzoeker te Stockholm en Oxford. Ook is hij langdurig parttime verbonden aan het National Defence College van Zweden en de Australia New Zealand School of Government (ANZSOG). Zijn belangrijkste expertise ligt op het gebied van politiek-bestuurlijke beleids- en besluitvorming, politiekambtelijke verhoudingen, publiek leiderschap, publieke verantwoording en crisismanagement. Hij publiceerde over deze en verwante onderwerpen zo'n 25 boeken en bundels en een veelvoud aan artikelen en essays in wetenschappelijke en praktijkgerichte vakbladen. Hij heeft ruime toegepaste onderzoeks- en advieservaring binnen het openbaar bestuur in Nederland, Zweden en Australië, onder meer bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst (nu AIVD), het openbaar ministerie en de politie, alsmede bij diverse beleidsdepartementen. Hij is een gepassioneerd opleider van professionals in het publieke domein en was voor de NSOB onder meer decaan van haar MPA opleiding en de Leergang Strategisch Politieleiderschap. Hij ontwikkelde in Australië voor ANZSOG de leergang Towards Strategic Leadership voor ambtenaren die op de drempel staan van senior leidinggevende functies. Hij is een veelgevraagd spreker op leergangen en congressen in binnen- en buitenland. Zie verder: http://www.uu.nl/rebo/medewerkers/PtHart.

Andere boeken door Paul 't Hart

Over Mark van Twist

Mark van Twist is hoogleraar Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en wetenschappelijk directeur van de postmasteropleiding Internal Auditing & Advisory bij dezelfde instelling. Daarnaast is hij decaan en bestuurder van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in Den Haag. Hij doet niet alleen onderzoek naar besturen, organiseren en adviseren, maar heeft daar in de praktijk zelf ook veel ervaring mee, onder meer als lid in buitengewone dienst van het College van de Algemene Rekenkamer en als voorzitter of lid van diverse raden van toezicht en adviescommissies.

Andere boeken door Mark van Twist

Over Lars Tummers

Lars Tummers is hoogleraar bestuurs- en organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht.

Andere boeken door Lars Tummers

Over Martijn van der Steen

Martijn van der Steen is co-decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB).

Andere boeken door Martijn van der Steen

Net verschenen

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Openbaar Bestuur