- beleid en sturing;
- organisatie en management;
- politiek en bestuur.
Lees verder
De afgelopen jaren is er veel veranderd is het openbaar bestuur. Grote beleidsopgaven (bijvoorbeeld energie en klimaat) en uiteenlopende crises (bijvoorbeeld de coronacrisis) vragen veel van het openbaar bestuur. Tegelijk zijn de verhoudingen tussen politiek, overheid en burgers sterk in beweging. Deze ontwikkelingen vormden aanleiding voor de 10e druk van deze toonaangevende kennismaking tot het openbaar bestuur voor studenten, bestuurders en ambtenaren.
In de 10e druk van Openbaar Bestuur, beleid, organisatie en politiek maak je kennis met de wereld van het openbaar bestuur en de centrale begrippen, modellen, theorieën, benaderingen en vraagstukken die daar aan de orde zijn. De uitgave staat bekend als krachtige algemene inleiding voor studenten in het wetenschappelijk onderwijs of hoger beroepsonderwijs. In bredere zin leent de introductie zich voor iedereen die in de praktijk of uit interesse met het openbaar bestuur te maken heeft. De overzichtelijke indeling met gelijkvormig opgebouwde hoofdstukken maken de titel zeer toegankelijk, zodat je altijd snel vindt wat je nodig hebt.
Thematische behandeling
De uitgave is ingedeeld in drie delen, die de volgende thema’s behandelen:
- Beleid en sturing, waarbij je ziet waarom en hoe beleid in de samenleving gestalte krijgt en hoe gestuurd kan worden bij het aanpakken van maatschappelijke vragen.
- Organisatie en management binnen het openbaar bestuur, waar je leest over de inrichting van overheden en publieke instellingen en de onderlinge relaties met elkaar en met andere maatschappelijke partijen.
- De verhoudingen tussen de politiek, ambtenaren en de samenleving kent inherente spanningen. Hier krijg je inzicht in actuele ontwikkelingen zoals politieke polarisatie en maatschappelijk onbehagen, populisme en social media, en hun doorwerking op de inrichting en het functioneren van het openbaar bestuur.
De drie delen bestaan ieder uit drie hoofdstukken. Alle hoofdstukken zijn op dezelfde manier opgebouwd, zodat de kernboodschappen direct duidelijk zijn:
1. Elk hoofdstuk begint met de leerdoelen.
2. Een casus helpt je om de complexe werkelijkheid te begrijpen.
3. Op het einde van elk hoofdstuk vind je een puntsgewijze samenvatting, een definitie van de kernconcepten en literatuursuggesties voor verdere verdieping.
4. Voor studenten staan er verschillende taken om de lesstof toe te passen.
5. De onderdelen ‘kijken in de wetenschap’ en ‘kijken in de praktijk’ leggen de verbinding tussen de algemene inleiding en belangrijk werk in de wetenschap en ontwikkelingen in de samenleving. Voorbeelden zijn de klassieke studie over de wetenschap van het doormodderen en het ‘bonnenquotum’ bij de politie. Deze verbinding maakt Openbaar Bestuur van groot belang voor uw theorie én praktijk.
Openbaar bestuur ontwikkelingen
De afgelopen jaren is er veel veranderd is het openbaar bestuur. Zo zijn de sociale media belangrijk geworden voor bestuurskundige processen. Tegelijkertijd verschuiven de geopolitieke verhoudingen. De Europese Unie staat onder druk en uiteenlopende crises – van de coronacrisis tot de klimaatcrisis – vragen veel van het openbaar bestuur. De vernieuwde 10e editie van Openbaar Bestuur, beleid, organisatie en politiek staat uitgebreid stil bij ontwikkelingen zoals deze.
Heb je jouw boeken niet meer nodig?
Als je jouw studieboeken gekocht hebt bij hanzestudybook.nl, kun je geselecteerde titels moeiteloos terugverkopen aan Noordhoff. Geen vragen, geen gedoe en lekker duurzaam.