Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

One Life - Tips voor een succesvolle work-life integratie

Work-life integratie staat voor een samenvloeiing van werk en privé. Er is dus niet langer sprake van een zwart-wit contrast tussen het professionele en het privéleven van de werknemer, maar het privéleven wordt geïntegreerd in het werkleven en andersom.

Agnes Uhereczky | 31 januari 2019 | 3-4 minuten leestijd

Mensen willen te allen tijde kunnen zijn wie ze zijn en zichzelf op hun eigen manier kunnen uitdrukken. Is dat ook mogelijk op het werk, dan zijn ze gelukkiger, gezonder, productiever én creatiever. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat flexibele werkuren en thuiswerk zorgen voor minder stress, een lagere kans op burnout en minder verzuim of afwezigheid.

Work-life integratie staat dus garant voor een beter welzijn van het personeel, wat op zijn beurt voordelig is voor uw bedrijf. Productieve en gemotiveerde werknemers dragen namelijk bij tot onder andere een betere customer service en reputatie. Zo behoudt u niet enkel de huidige talenten binnen uw organisatie, maar wordt uw bedrijf ook aantrekkelijker voor nieuwe werkkrachten.

Zo pakt u work-life integratie aan

1. Stel een team of verantwoordelijke aan voor work-life integratie

Het is belangrijk om een afzonderlijk team aan te duiden dat zich met work-life integratie bezighoudt. Dat team heeft als taak de noden en behoeftes van werknemers te begrijpen en aangepaste programma’s en diensten aan te bieden. Communicatie, vertrouwen en ondersteuning spelen hier een ontzettend grote rol.

2. Kies initiatieven die echt bij uw organisatie passen

Voor de implementatie van work-life integratie is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met de specifieke noden van het bedrijf en van de werknemers. Maar hoe bepaalt u die nu? Doorloop de volgende 3 stappen om een duidelijk beeld te krijgen:

- workforce profiling:

In deze fase verzamelt u informatie en stelt u prioriteiten. Belangrijke vragen zijn hier bijvoorbeeld: hoeveel werknemers naderen hun pensioen? Hoeveel jonge ouders zijn er in dienst? Zijn er medewerkers met hulpbehoevende kinderen of ouders? Kampen er personeelsleden met psychische of fysieke gezondheidsproblemen? Aan de hand van deze vragen krijgt u een overzicht van de knelpunten waaraan gewerkt moet worden.

- survey bij de werknemers:

Vervolgens onderzoekt u wat de huidige psycho-sociale risico’s op het werk zijn. Ga bij de werknemers na welke diensten ze verwachten van de werkgever en waar ze nood aan hebben. Zo wordt duidelijk welke initiatieven populair zullen zijn en dus vaak gebruikt zullen worden.

- focus groups:

Nu de noden en behoeften van de personeelsleden duidelijk zijn, is het belangrijk dat u in kleine groepjes (van ongeveer 6-10 personen) met hen gaat samenzitten. Op die manier krijgt u een beter inzicht van hun persoonlijke kijk op bepaalde topics binnen de work-life integratie.

3. Denk op lange termijn

Extralegale voordelen en evenementen zijn aantrekkelijk voor werknemers en dragen bij tot algemene tevredenheid, maar ze verliezen na bepaalde tijd hun waarde. Belangrijker is om in te zetten op programma’s die op lange termijn verankerd worden in de structuur van de organisatie. Alleen dan maakt work-life integratie echt het verschil.

4. Communiceer en geef het goede voorbeeld

Zorg ervoor dat de werknemers telkens voldoende geïnformeerd worden. Als ze zich betrokken voelen, kunnen ze makkelijker omgaan met veranderingen. Vergeet ook niet dat het hoger management een voorbeeldfunctie uitoefent. Ook daar moet work-life integratie dus toegepast worden én op een transparante manier. Is het voor het hoger management onmogelijk om op de werkvloer aanwezig te zijn? Dan bestaan er tegenwoordig voldoende alternatieven om toch dichter bij het personeel te komen. Denk aan blogberichten, social media of intranet. Bij sommige bedrijven delen zowel het management als de werknemers bijvoorbeeld foto’s van hun werkplek in huis, hun hobby’s en hun familie.

5. Inspiratie voor work-life integratie

Projecten zoals een sportdag of een personeelsevent zijn leuk, makkelijk te organiseren en vrij goedkoop. Bij de langetermijnaanpak komt daarentegen veel meer kijken. Kunt u wat inspiratie gebruiken voor een succesvolle work-life integratie in uw bedrijf? Hieronder vindt u een overzicht van de meest toegepaste programma’s:

- Flexibel werk: thuiswerk, werken op een andere locatie, deeltijds werk, glijdende uren

- Verlof: ouderschapsverlof, tijd om te zorgen voor hulpbehoevenden, loopbaanonderbreking, sabbatical, ondersteuning bij terugkomst

- Gezondheid: sport, mentale gezondheid, vaccinaties, preventie, gezonde voeding

- Ondersteuning van het personeel: informatievoorziening, coaching, huishoudhulp, transport

- Opvang en familiezorg: kinderopvang, babysitten, naschoolse activiteiten, ouderenzorg, mogelijkheid om kinderen mee te nemen naar het werk

Meer weten over work-life integratie? Lees dan het boek One Life.

Over Agnes Uhereczky
Agnes Uhereczky is the co-founder of the WorkLife HUB, and the host of the WorkLife HUB podcast. Agnes is a change management professional, who is passionate about helping organisations reach their highest potential in attracting talent and improving employee wellbeing. She is also interested in research, and has coordinated a number of research projects into exploring the new world of work, learning about how working parents and carers cope with daily demands of work and family life.
Over Zoltan Vadkerti
Zoltan Vadkerti is an entrepreneur, speaker and workplace consultant. He is the co-founder and Executive Director at the WorkLife HUB. He studied economics in both the Netherlands and Hungary before he moved to Brussels to become a lobbyist on EU social and employment policies. That experience, and many others, led him to an interest in the organisation of work and specifically on the quality of work and work-life integration.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Agnes Uhereczky, Zoltan Vadkerti
One Life

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden