Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Danny Mullenders

‘Mensen begrijpen is als uien afpellen’

Gedrag van mensen wordt bepaald door een veelheid van factoren. Psycholoog Danny Mullenders gebruikt regelmatig een ui als metafoor. Je kan elk laag afpellen en ontdekken hoe jij en de mensen om jou heen in elkaar zitten. Danny is onze gast in deze aflevering van de Boekenpraktijk.

Karin de Zwaan | Karin de Zwaan | 7 september 2023 | 1-3 minuten leestijd

In het gesprek duikt host Willem van Leeuwen met Danny de coachpraktijk in. Hoe kun jij als coach of psycholoog al jouw instrumenten inzetten om de coachee verder te helpen? Hoe kun je hem of haar helpen om zijn eigen lagen te leren kennen én het eigen gedrag te veranderen?

gedrag veranderen

Mullenders: ‘Je moet al snel verder kijken om te ontdekken waar het ongewenste gedrag van de coachee vandaan komt. Bij veel mensen kom je dan terug op familiepatronen en de ruimte die iemand vroeger heeft gehad bij zijn opvoeding. Veel mensen compenseren gedurende hun leven voor de dingen die ze eerder tekort zijn gekomen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die weinig liefde kreeg van zijn ouders en daarna heel veel is gaan pleasen. Dat kan enorm in de weg gaan zitten als je aan het werk gaat en je jezelf vergeet.’

Toch hoeven van Mullenders coachees niet alles opnieuw te beleven. Als je zicht hebt op jouw patronen en weet waar gedrag vandaan komt dan is dat genoeg om gedrag te veranderen. In de podcast hoor je verschillende verhalen en ontdek je hoe de praktijk van Danny Mullenders werkt. Net als het boek een kijkje over de schouder van de psycholoog.

STELLINGEN

Elke aflevering van de podcast legt host Willem van Leeuwen de gast een aantal  stellingen voor. De stellingen voor Danny Mullenders zijn:

  1. De kern is dat je leert te leven met de effecten van jouw conditionering in plaats van dat je dat daadwerkelijk kunt veranderen;
  2. De mens is niet geneigd tot zelfreflectie, en dat is juist nodig om de beste versie van jezelf te worden;
  3. In de kern wijzen we onszelf enorm af en die angst om niet goed genoeg te zijn voor je omgeving is nog steeds de motor voor al ons volwassen gedrag.

Luister naar deze aflevering van De Boekenpraktijk op deze pagina of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

OVER DE BOEKENPRAKTIJK

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden