Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Podcast

Genieke Hertoghs

‘Kahneman liet zien dat wij in hoge mate onbewust zijn’

Het werk van Daniel Kahneman kom je als lezer in veel managementboeken tegen. Het is dan ook de basis van de gedragseconomie en veel managementauteurs schrijven over gedrag. Ook in podcast De Boekenpraktijk wordt de referentie vaak gemaakt. Tijd om de basis van het werk van Kahneman eens nader toe te lichten. Met Genieke Hertoghs laat host Willem van Leeuwen zien 'hoe Kahneman in de praktijk werkt'.

Karin de Zwaan | Karin de Zwaan | 18 april 2024 | 1-2 minuten leestijd

Op woensdag 27 maart jongstleden overleed Daniel Kahneman op negentig jarige leeftijd. Hij won als psycholoog een Nobelprijs voor de economie voor 'het integreren van psychologische inzichten met de economische wetenschap, in het bijzonder met betrekking tot het menselijk beoordelingsvermogen en de besluitvorming onder onzekerheid'

Het werk van deze Israelisch-Amerikaanse psycholoog, publiekelijk gelauwerd als de grondlegger van de gedragseconomie, kwam al regelmatig ter sprake in onze podcast. Vele van de eerdere gasten/auteurs zijn door hem geïnspireerd. Met name zijn boek Ons feilbare denken is een klassieker waarin Kahneman zijn inzichten presenteert over onze oordeels en besluitvorming op basis van talloze psychologische ontdekkingen. Vandaar deze speciale aflevering van De Boekenpraktijk gewijd aan het gedachtegoed van Daniel Kahneman.

Met Genieke Hertoghs, auteur van Don't push me, laat host Willem van Leeuwen zien hoe systeem 1 en systeem 2 in ons brein werken. En je zal snel merken hoe daaruit blijkt dat de mens geen calculerend, rationeel werken wezen is die op voorspelbare wijze zijn eigenbelang nastreeft, maar een irrationeel wezen dat vatbaar is voor cognitieve illusies.

In de aflevering gaan we met name in op het gedachtegoed van Kahneman. Meer over zijn leven en inspiratie vind je in de In Memoriam die eerder verscheen

Luister de hele aflevering op deze pagina of open de podcast op SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of YouTube

OVER DE BOEKENPRAKTIJK

De Boekenpraktijk is een podcast van Managementboek. Presentator Willem van Leeuwen onderzoekt elke twee weken samen met auteurs hoe de theorie van managementboeken aansluit bij de praktijk.

Over Karin de Zwaan
Karin is marketeer bij Managementboek.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden