Lees verder
Genieke Hertoghs heeft een achtergrond in taalwetenschappen, communicatie en bedrijfskunde. Zij houdt zich al ruim tien jaar lang elke dag bezig met impact op het onbewuste brein en effectief communicatiegedrag, met name op de werkvloer. Samen met Harrie van den Berg heeft zij het gedachtegoed Subconscious Impact ontwikkeld.
Meer over Genieke HertoghsDon't push me!
Hoe je mensen wél beweegt
Samenvatting
Mensen willen best veranderen.
Als je maar weet hoe je ze bereikt in hun onbewuste besliscentrum.
Iemand van gedrag laten veranderen? Dat lijkt een harde dobber. We proberen belang en urgentie te creëren. We werken aan intrinsieke motivatie. Aan proactieve mensen die vanuit eigenaarschap ander gedrag gaan vertonen. Waarom lijkt het zo lastig?
Massaal maken we dezelfde systematische denkfout in onze communicatie. En daarmee houden we onszelf tegen. We denken dat we een ander kunnen bewegen als we de relevantie van de verandering goed voor het voetlicht brengen. Alsof onze gesprekspartner rationeel is. Doordat we vertellen, motiveren, uitleggen, aantonen en storytellen blijft de urgentie, het belang én de beweging bij ons: we leuren en sleuren.
De wetenschap toont aan dat mensen in hoge mate onbewust, irrationeel en emotioneel zijn. Hoe bereik je de ander in z’n onbewuste besliscentrum? Genieke Hertoghs is één van de grondleggers van het gedachtegoed Subconscious Impact. Met het wetenschappelijk fundament van Daniel Kahneman als grondslag, biedt Hertoghs inzicht in hoe je mensen écht bereikt. Hoe je eerst ‘in positie komt’ in het onbewuste brein van de ander. Hoe je daar vervolgens verbinding, eigenaarschap en zelfs gedragsverandering op gang brengt. Als je het eenmaal snapt én je hebt je eigen ego onder controle, dan is daadwerkelijke gedragsverandering eenvoudig.
Dit boek geeft bovendien een doorkijkje naar de volle potentie van het gedachtegoed Subconscious Impact op grotere schaal. Hoe kan het polarisatie voorkomen? En hoe breekt het stevig ingekapselde bubbels open? Hoe draagt het bij aan een meer inclusieve samenleving? En tot slot: hoe stimuleren we gedragsverandering in onze samenleving naar een gezonde leefstijl?
'Don’t push me!' vat de essentie van het boek 'Impact: de kracht van onzichtbare invloed' van Van den Berg & Hertoghs uit 2018 samen. En verrijkt dat met een systematische aanpak om een ander écht te bewegen. Het boek is doorspekt met voorbeelden uit 10 jaar lang (praktijk-) onderzoek.
Reviews vooruitlezers 'Don’t push me! - Hoe je mensen wél beweegt'
Het voelt als heel compleet, kleurrijk, herkenbaar, zeer prettig en leesbaar geschreven boek. Een stuk theoretische, wetenschappelijke basis, gecombineerd met een grote dosis kennis, ervaring en bijna alledaagse praktijksituaties.
Wat mij betreft zou dit boek verplichte kost moeten zijn bij mijn gehele beroepsgroep, HBO en universitaire opleidingen HRM, maar ook andere sociale, pedagogische vakken. Verder iedereen die hiërarchisch en/of functioneel leiding geeft. En dat ze zelf ontdekken hoe toepasbaar het concept is in de eigen rol (want toch handig als een bevelvoerder bij een brand gewoon zegt wie, wat moet doen). Zo denken, spreken en handelen is een ‘other-way-of-life’.
Het boek zou ook goed zijn voor beleidsmakers, politici en voor leden van Ondernemingsraden. Sowieso interessant in deze polariserende samenleving waar ieder voor zich lijkt te gaan en er weinig naar elkaar geluisterd wordt. - Peter Linssen - Businesspartner P&O gemeente Den Haag
Wat een eye opener: ook push kan bijdragen aan succesvolle verandering! Mijn nieuwe uitdaging na het lezen van dit boek? Bagger in goud veranderen. En natuurlijk mijn eigen ego vaker de mond snoeren...
Dit boek is relevant voor iedereen. Zonder uitzondering. In het bijzonder voor iedereen die impact wil hebben op welk niveau dan ook. Heel goed leesbaar, lekker praktisch met veel verhelderende voorbeelden. Een fijne opfrisser na het eerste boek Impact - de kracht van onzichtbare invloed. - Mariëlle Bothof - Algemeen Directeur Huisartsen Coöperatie Medicamus U.A.
Dramkonten. Ik vind ze vermoeiend en vervelend. En ze hebben niet eens door dat ze het doen. ‘Don’t push me’ zou de bijbel moeten zijn van elke dramkont. Het geeft rake inzichten in wat er gebeurt als je stopt met drammen en gaat verkennen. Daar wordt der wereld snel een stuk mooier van. - Martijn Aslander – professioneel lifehacker, verbinder van mensen, informatie en ideeën
Wat bij jou in de weg staat? Je ego. Stap voor stap laat Genieke zien hoe jij als leider mensen wel met je meeneemt. Stevig onderbouwd, zeer praktisch, akelig herkenbaar en met een flinke dosis humor. - Mark Blok – Director Corporate Affairs & Chief Transformation Officer Heineken
Een gezonde leefstijl beklijft alleen als je het zelf wil. Door ervaring weten we bij Menzis inmiddels dat gedragsverandering op leefstijl niet vanuit push werkt, maar alleen vanuit de verbinding. Ofwel vanuit pull. - Nicole Pijnenburg – Directeur ICT Coöperatie Menzis
Zowel qua schrijfstijl, maar ook qua opmaak is het een vlot boek. Gelardeerd met praktische voorbeelden (uit verschillende omgevingen), waardoor de theorie tot leven komt. Wat fijn is, zijn de samenvattingen op het einde. Dan kom je tot de essentie van het hoofdstuk. Het boek is een krachtig pleidooi om mensen mee te krijgen in een verandering. Goed dat je op een gegeven moment een switch maakt naar het nut van pushen (maar niet teveel ..). Het aloude dilemma van een leidinggevende: wanneer geef ik ruimte en wanneer stuur ik bewust wordt daarmee recht gedaan. Je slaat daarin ook een brug hoe je dat kan doen. - Ruud Bakker - Gemeentesecretaris Gemeente Gouda
Specificaties
Expertrecensies (4)
Lees verder
Lees verder
Lees verder
Lees verder
Over Genieke Hertoghs
Inhoudsopgave
1
12 Waarom dit boek en… wanneer lees je het?
18 Welke onhandige fout maken we allemaal?
26 Hoe push mensen wegjaagt
32 Push probeert het rationele brein aan te spreken
48 Hoe push je impact klein houdt
74 Hoe push verandering tegenhoudt
80 Scope: de sleutel tot verbinding en verandering
92 Pull: verbinding als voorwaarde voor verandering
- Regievraag: moeder der pulltechnieken
- Doorvraag: geen rocket science, maar doe het maar eens…
- Support: voor veiligheid en verbinding
118 Hoe pull bijdraagt aan succesvolle verandering
128 Wanneer kan push bijdragen aan succesvolle verandering?
136 Nog één ding: hoe weet je of je 'in positie' bent?
144 In positie? Tijd voor verandering!
158 Help: emoties, weerstand…of een gebrek aan eigenaarschap!
168 Hoe krijg je dat pullen onder de knie?
2
174 Pullen in de praktijk
- Voorbeelden
3
188 Hoe kun je pull nog mee r gebruiken ?
- Pullen in presentaties
- Pullen op papier
- Pullen in vergaderingen
4
198 Welke potent ie hee ft pu llen ?
200 De impact van pull op welvaartsziekten
204 De impact van pull op bubbels
218 Hoe pull bijdraagt aan een meer inclusieve samenleving
224 Bronnenlijst
Mensen die dit boek kochten, kochten ook...
Dit boek staat op 3 boekenlijstjes...
Net verschenen
Rubrieken
- aanbestedingsrecht
- aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht
- accountancy
- algemeen juridisch
- arbeidsrecht
- bank- en effectenrecht
- bestuursrecht
- bouwrecht
- burgerlijk recht en procesrecht
- europees-internationaal recht
- fiscaal recht
- gezondheidsrecht
- insolventierecht
- intellectuele eigendom en ict-recht
- management
- mens en maatschappij
- milieu- en omgevingsrecht
- notarieel recht
- ondernemingsrecht
- pensioenrecht
- personen- en familierecht
- sociale zekerheidsrecht
- staatsrecht
- strafrecht en criminologie
- vastgoed- en huurrecht
- vreemdelingenrecht