De principes uit hun boek Teaming: de nieuwe realiteit van samenwerken is de basis van de festivaldag. Vandaag geven de auteurs samen, in vijf antwoorden, een beeld van Het Teaming Festival. Een echt teamevent.
1. Wat maakt dit event de moeite waard?
Davidson: Je kunt er met je team naartoe! Aan het einde dag van de dag hebben jij en je team nieuwe energie, richting en ideeën. Het is een dag waarop je echt aan je team werkt, nieuwe mensen leert kennen, niet alleen de sprekers en begeleiders maar ook mensen uit andere teams die naar het event komen. En dat in een fijne festivalsetting.
Van der Loo: Je gaat gericht aan de slag met je team, of een deel van je team. Je zult merken dat je in één dag je team tien keer beter kunt maken. Door een slimme mix van theorie - in korte TED Talks die we speednotes noemen - en praktijk. Die praktijkkant is echt uniek. Je kunt zelf aan de slag, begeleid door teamingspecialisten die je helpen om eruit te halen wat erin zit.
2. Wat is teaming eigenlijk?
Davidson: Teaming draait erom dat je samen een doel bereikt. Het is dus werken aan je team in je team terwijl je een klus klaart. Noem het opgavegericht werken, noem het slim samenwerken, het draait om teaming. Dat gaat niet vanzelf. En is altijd maatwerk. We hebben voor elk apparaat een handleiding maar voor het meest complexe apparaat, de mens zelf is geen handleiding. Die moet je zelf schrijven. Tijdens het festival ga je dit doen voor jezelf en jouw team. Je leert hoe je een vliegende start kunt maken via een persoonlijke handleiding. Daarin leer je van elkaar wat je nodig hebt om te floreren in dit team. Dat leidt ertoe dat je goede afspraken maakt zodat iedereen zich gehoord voelt en actief kan bijdragen aan het doel van het team.
Van der Loo: We verklappen nog niet te veel over de werkvormen op de dag maar wel wat het oplevert: aan het einde van de dag heeft elk team richting voor de komende tijd.
3. Waarom is teaming zo belangrijk?
Van der Loo: 85% van ons werk doen we in teamverband en het neemt ook 85% van onze tijd in beslag. Toch is slechts 20% van de teams echt succesvol. Dat kan en moet beter.
Davidson: Deze tijd schreeuwt bovendien om samenwerking gezien de complexe uitdagingen waar we voor staan. We gaan van crisis naar crisis. Veel organisaties lijken het samenwerken verleerd. Tijdens het Teaming Festival leer je versneld hoe je dat aanpakt, als teamlid en als team. Elk team kan een programma op maat samenstellen en kiest eigen verdiepingsessies.
4. Op het programma staan Teaming-meesterproeven, wat zijn dat?
Van der Loo: Elke meesterproef begint met een prikkelende vraag ingebracht door een specialist die gedurende een uur aan de slag wil om met deelnemers uit de verschillende teams antwoorden te zoeken.
De prikkelende vraag van Saskia Schepers (ABN AMRO) is: Wat nu als alle breinen werken? Die sessie gaat over neurodiversiteit in teams. Elk mens is uniek en brengt iets naar het team. Saskia pleit ervoor om niet te denken in labels als ADHD en autisme maar in kwaliteiten. Hoe pak je dat aan in je eigen organisatie? Dat leer je door te doen, samen met Saskia en de andere deelnemers.
Davidson: Of neem de affaires waarover we in de krant lezen bij instituten als DWDD, NOS Sport en Ajax. Hoe voorkom je giftig gedoe? Hoe signaleer je het tijdig? Hoe bestrijd je het? En hoe los je het op? Dat zijn vragen waarmee je met Caroline Koetsenruijter, samen met Hans van der Loo auteur van het nummer 1 boek Giftig gedoe, aan de slag gaat tijdens zo’n meesterproef.
En als je liever wilt leren hoe je extreem kunt versnellen, zoals ze bij Tesla doen, dan volg je de teaming-meesterproef van Rini van Solingen. Kortom, je leert teamen: actief meewerken aan een vraagstuk.
5. Tot slot, welke experts staan er in de line-up?
Van der Loo: Uiteraard is bij de totstandkoming van dit festival de Teaming-aanpak toegepast. Teaming draait er immers om dat je de meest geschikte mensen zoekt om een klus te klaren. Dat betekent dat de deelnemende teams een dag aan de slag kunnen met mensen als Agnes van der Sluijs, Annemarie Bleeker, Annet de Lange, Caroline Koetsenruijter, Patrick van der Pijl, Ramon Vullings, Saskia Schepers, Joris Merks-Benjamin, Rini van Solingen, Henriëtte Wijnen, Frank Brilman, Folkert Hersman, Fabiënne Smedinga, Joery de Haas, Jef van den Hout, Hubèrt de Groot, Niels De Winter, Rob de Haas, Willy Wijnands, Marc Heleven, Laura Jansen en Twan Paes.
Davidson: Stuk voor stuk mensen met wie wij graag teamen omdat ze iets toevoegen aan de dag. Het is een programma waar we zelf graag heen zouden gaan als deelnemer.
Kom je ook?
Het Teaming Festival vindt plaats op maandag 19 juni in Deventer, op het festivalterrein van het Kennisfestival. Inschrijven kan met je team vanaf 5 personen. Alle informatie en het programma ontdek je hier.