Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Basisboek Kwalitatief Onderzoek

Ben Baarda, Martijn de Goede en Joost Teunissen schreven een uitvoerige handleiding voor het opzetten en uitvoeren van kwantitatief onderzoek. Baarda en De Goede zijn onder andere als docenten methodeleer en statistiek verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Teunissen is inspecteur voor het basisonderwijs. De auteurs zijn experts in onderzoeksmethodiek, wat opvalt door de eenvoudige manier waarop zij deze, voor menigeen ingewikkelde materie, weergeven.

Jaap Hollaar | 14 mei 2008 | 1-2 minuten leestijd

'Basisboek Kwalitatief Onderzoek' is een onmisbare leidraad als u efficiënt en adequaat geïnformeerd wil worden over de ins en outs van kwalitatief empirisch onderzoek. Maar wat is dat dan? 'Kwalitatief empirisch onderzoek' wil zeggen dat je gaat vragen stellen (interviewen) óf je door je waarneming (observeren) vaststelt wat er zich in de werkelijkheid (empirie) afspeelt. Door de praktische indeling van dit boek kunt u overgaan tot het daadwerkelijk opzetten en uitvoeren van een kwalitatief onderzoek. Aan de didactische opbouw van dit boek is dan ook veel aandacht besteed.

Uitgangspunt vormt hierbij een schematisch overzicht van alle fasen die u in een kwalitatief onderzoek doorloopt. De indeling in hoofdstukken loopt parallel met de inhoudsopgave van het 'Basisboek methoden en technieken' over kwantitatief onderzoek. Aan het einde van elk hoofdstuk worden de behandelde begrippen nog eens op een rij gezet. Dat is makkelijk voor het zoeken na de uitleg van een begrip. Ook het gebruik van het register is hierbij mogelijk. Elke onderzoeksfase is in een apart hoofdstuk uitgewerkt aan de hand van een beslissingsschema. Deze schema's passen goed bij het cyclische karakter dat kenmerkend is voor veel kwalitatief onderzoek.

Het boek bevat geen literatuurlijst. Je zou dat in eerste instantie bij deze materie toch wel verwachten. Welke bronnen zijn geraadpleegd? Goed onderzoek moet toch ook te reproduceren zijn? Er wordt dit keer verwezen naar een actuele website van de auteurs. Tevens is op de website extra materiaal en andere relevante informatie te downloaden. Maar een literatuuroverzicht in het boek zelf is praktischer en makkelijker zoeken wanneer je in de bibliotheek zelf op onderzoek bent.

Het boek is zonder voorkennis te lezen de vele voorbeelden en illustraties ondersteunen de lezer in deze boeiende materie. Onmisbaar voor de onderzoeker!

Over Jaap Hollaar

Jaap Hollaar MBA is Hoofd Stafbureau Facilitaire Zaken bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) en heeft zijn MBA behaald bij Business School Nederland te Buren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Ben Baarda, Esther Bakker, Tom Fischer
Basisboek Kwalitatief Onderzoek

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden