Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Wie heeft mijn kaas gepikt?

Managers zijn gewend om op rationele wijze de organisatie een hun eigen taken daarin te benaderen. Dat geldt ook voor de privésituatie. Soms echter zijn de veranderingen zo groot, dat er een meer gevoelsmatige manier van benaderen gewenst is om het veelomvattende te kunnen bevatten als persoon. 'Wie heeft mijn kaas gepikt?' biedt een goede weg om het allemaal eens uit je gevoel te benaderen.

Dorien van Doorn | 7 juli 2011 | 1-2 minuten leestijd

Soms zijn veranderingen van dien aard, dat ze niet rationeel te bevatten zijn. Wanneer de manager dan niet in staat is om de veranderingen op een gevoelsmatige manier te benaderen en te ondergaan, dan ontstaat er een impasse. Om weer in het nu van de situatie te komen, zoekt de manager naarstig naar verklaringen, naar uitleg en naar begrip.

Die zoektocht is vaak nutteloos. Wanneer de uitleg niet gezocht wordt maar gewoon meteen in de huidige situatie van het nu wordt gestapt, dan kunnen weer meters worden gemaakt. Gevoelsmatig zijn managers daar in veel situaties niet toe in staat. Er bestaat een verlangen om de situatie te begrijpen en liefst te beheersen. Bij grote veranderingen of veranderingen die van buiten komen is dat vaak niet mogelijk. Als dit herkenbaar klinkt dan is het misschien eens tijd om .

'Wie heeft mijn kaas gepikt?' van Spencer Johnson en Kenneth Blanchard te lezen. In het boek wordt op metaforische wijze beschreven hoe de werkwijze is van de rationele manager die zijn weg zoekt in de verandering en hoe de tegenpool van deze manager zijn weg vindt. 4 muizen spelen de hoofdrol. De situaties worden op prettige, soms komische wijze beschreven. Waar nodig wordt gepast gechargeerd.

Het boekje is heel eenvoudig. Iedereen zal momenten hebben in het boek die herkenbaar zijn. Door de luchtige en nuchtere wijze van beschrijven van de gang van zaken bij de 4 muizen, komt de lezer tot inzichten, die heel voor de hand liggend zijn, en heel bruikbaar in de positie waar een manager zich soms bevindt.

Over Dorien van Doorn

Dorien van Doorn is sinds 1991 zelfstandig gevestigd als interim Supply Chain Manager. De rode draad in haar opdrachten zijn implementaties van conceptuele wijzigingen in grote organisaties, profitsector, productie, trade, multinationals.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden