Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De 19 dingen die je nooit met je collega’s moet doen - ‘Ontzettend leuk boek’

 Lijstjes, iedereen is er gek op: de Top 2000, de Top 40, eindejaarslijstjes. Op LinkedIn en social media zie je er ook veel voorbijkomen. Dat varieert van hele nuttige lijstjes tot zeer humoristische. Het nieuwe boek van Japke-d. Bouma De 19 dingen die je nooit met je collega’s moet doen sprak mij dan ook meteen aan.  

Jan Hoogstra | 26 november 2021 | 2-3 minuten leestijd

Hoeveel lijstjes kan je maken over kantoorwerken, solliciteren en andere werkgerelateerde zaken? Best veel, als je het boek van Japke-d. Bouma er bij pakt. Meer dan 250 pagina’s worden gevuld met lijstjes. Bouma heeft de afgelopen jaren al deze lijstjes verzameld, maar ook samengesteld door uitvragen op Twitter en andere social media. In het boek is te lezen dat ze overstelpend veel reacties krijg op de meeste onderwerpen. Het onderwerp lijstjes leeft dus erg. Haar eerste indruk was dat lijstjes niet werken omdat elk bedrijf of situatie uniek is. Dat blijkt echter niet zo te zijn, iedereen maakt juist hetzelfde mee, heeft dezelfde ergernissen en dezelfde voorkeuren/liefdes.

Jeuk

Het begint al interessant, het eerste lijstje gaat over de 17 dingen waar iedereen jeuk van krijgt op LinkedIn. Het woord ‘mogen’ staat met stip op 1, ook bij mij. Veel mensen gebruiken het woord mogen, waar dit hun reguliere werk is: ‘ik heb mogen samenwerken’, ‘ik heb interessante gesprekken mogen voeren’. Tenenkrommend. Ook ‘tijd voor de volgende stap’ wordt op de hak genomen.

Het zijn zeer diverse lijstjes, bijvoorbeeld op onderwerp, zoals solliciteren, vergaderingen en functioneringsgesprekken. Maar er zijn ook woordgerelateerde lijstjes, zoals 15 synoniemen voor governance.

Paaldansen

Dan het lijstje waar de titel op slaat ‘De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen’. Dat begint met, hoe kan het ook anders, de sauna. Gevolgd door paaldansen, cursus tenenlezen en linedancing. Briljant! Dat we dat soort zaken bedenken als teamuitje, ongelooflijk. Overigens maakt ze er een voetnoot bij dat als het vrijwillig is, alles is toegestaan. Maar goed, wie gaat nu vrijwillig met een groep van collega’s dit soort activiteiten doen?

Ik heb vele favoriete lijstjes, zoals ‘de 13 dingen die je nooit tegen je baas moet zeggen’ en ‘12 uitdrukkingen waar we mee gaan stoppen op het werk’. Woorden als mond-op-mondreclame krijgen ineens een heel andere betekenis en interpretatie. Ook de ‘7 dingen die ten onrechte status hebben op het werk’ is wel een zeer herkenbaar lijstje, naast ’22 inspirational quotes waar je niks aan hebt’ zoals work hard, play hard en feedback is een cadeautje. Het gebruik van emoji’s is al helemaal uit de boze.

Serieuze ondertoon

Het boek heeft ook een serieuze ondertoon. Hoewel de meeste lijstjes informatief en humoristisch zijn, gaat Bouma onder andere in op de woningnood (waarom staan al die kantoren leeg, nu blijkt dat thuiswerken de nieuwe norm is en best goed werkt?) en seksisme. Het laatste is een hardnekkig probleem, in het boek wordt de baas dan ook steevast als vrouwelijk aangeduid.

De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen, het onmisbare lijstjesboek van Japke-d. Bouma is wat mij betreft zeker niet onmisbaar. Het is echter wel een ontzettend leuk boek om te lezen, ik heb het in één ruk uitgelezen en veel moeten (glim)lachen. Het bevat een aantal zeer interessante en een aantal zeer humoristische lijstjes. Daarnaast heeft het een serieuze ondertoon, onder andere rondom  seksisme en woningnood. Het boek is daarmee zeer geschikt als relatiegeschenk, ik ga er zeker een aantal mensen mee verblijden.

Over Jan Hoogstra

Jan Hoogstra heeft na zijn opleiding Bedrijfseconomie meer dan 25 jaar ervaring opgedaan als IT-adviseur en IT-auditor bij enkele grote accountants- en adviesbureaus. Tijdens zijn loopbaan heeft hij veel opdrachten gedaan op het gebied van informatiebeveiliging. Daarbij heeft hij gezien dat de mens in informatiebeveiligingstrajecten de succesbepalende factor is.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden