In conflicten zit vaak veel stelligheid. Dan is er iets vast komen te zitten; soms zelfs muurvast. Als je daar dan weer beweging in wilt krijgen …, dan grijp je naar dit handzame boekje. Geen lijvig studieboek maar een compacte gids vol toepasbare interventies. In nog geen honderd pagina’s verrijkt Weijers de lezer met basisbegrippen en uitleg over conflict en polarisatie. Ieder van ons zal er veel in herkennen. Op overzichtelijke wijze neemt de auteur je mee door begrippen uit te leggen die erbij horen als we ‘t hebben over conflicten: alleen, samen, stemmen in mij, harmonie, tegenstemmen, weerstand, stelligheid, vrijmoedig spreken, openhartig luisteren. Een aantal van de beschreven interventies zal je bekend voorkomen als je bekend bent met Deep Democracy en systemisch werk.
Spanning opzoeken
Met kennis van zaken legt hij uit dat je bij een conflict juist de spanning moet opzoeken. Dat is wat nodig is om vervolgens weer te kunnen ontspannen. Als het spannend wordt, zijn we geneigd weg te bewegen van de spanning. We draaien er wat omheen of we worden fel en tonen onze stelligheid. Als facilitator van een groep is naar de ‘hot spot’ toegaan heel belangrijk.
Met uitleg, begrippen en interventies vanuit o.a. Deep Democracy schetst hij wat je zoal kunt doen. In het boekje kom je ook vragen tegen die je kunt stellen om tot een goede diagnose van polarisatie te komen. En wat niet en wat wel helpt bij polarisatie.
De auteur gaat uit van vijf rollen die mensen kunnen innemen bij polarisatie: duwers, volgers, stillen, bruggenbouwers en zondebokken. Overigens kan het zo zijn dat je bij het ene onderwerp van polarisatie een bruggenbouwer bent en in een andere situatie ben je de duwer.
Facilitatie
Ter afsluiting gaat Weijers in op jouw rol als facilitator, want het is essentieel dat je openstaat voor alles en je nergens aan hecht. Je sluit alles in en niets uit. Mooi is zijn zeer beknopte uitleg over het kennen van je eigen emoties. Je eigen patronen (her)kennen is van groot belang. En van daaruit pas handelen. Natuurlijk is neutraal blijven in een conflict lastig maar essentieel om niet meegezogen te worden in de polen.
Kortom, Conflict & Polarisatie is een boekje vol herkenning dat ongetwijfeld ook jouw kennis over conflicten even opfrist en aanvult. Of je nou als facilitator ondersteuning biedt of zelf deelneemt in een conflict, je vliegt in een avondje door dit boekje heen. Als je voelt dat de spanning oploopt, stop dit praktische naslagwerkje dan vooral in je werktas. Immers, conflict zal er altijd zijn. Harmonie is niet de afwezigheid van conflict, maar juist het goed omgaan hiermee, stelt Weijers in heldere taal.
Over Anke Tijtsma
Anke Tijtsma is organisatie-antropoloog en gespreksmaker bij Buro AanZet. Door middel van haar systemische blik op organisatievernieuwing stimuleert ze de veranderkracht van haar opdrachtgevers en hun medewerkers. Ze is gefascineerd door ingesleten patronen in organisaties. In haar procesmatige aanpak speelt ze met ‘maken’ en kunst. Ze heeft een voorliefde voor werken in publieke organisaties.