Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Samen werken op afstand - ‘Uiterst bruikbaar’

In Coronatijd waren we ineens gedwongen om veel vanuit huis te werken, en dat heeft op afstand werken een flinke impuls gegeven. Nu we weer vrijer kunnen bewegen, willen we toch graag ons voordeel doen met wat we intussen bijgeleerd hebben. ‘Samen werken op afstand’ van Gonny Vink en Bas Krikke helpt daarbij.

Rogier van der Wal | 10 mei 2023 | 3-4 minuten leestijd

Gonny Vink en Bas Krikke gaan in Samen werken op afstand heel grondig in op alles wat erbij komt kijken als je écht hybride wilt gaan werken, en dan ook nog samen. En dat blijkt (veel) meer te zijn dan je denkt. Door goed na te denken over hybride werken, kun je er ook meer uithalen, is de stelling van de auteurs.

600 versies

Het betreft trouwens een boek waar door diverse collega’s van work21 – het bedrijf van de hoofdauteurs - aan is bijgedragen. Treffend detail: het boek is opgedragen aan een  jong overleden collega die een deel van de – zonder meer fraaie en sprekende - tekeningen heeft verzorgd. Aan het eind wordt iedereen voor zijn/haar bijdrage bedankt en krijgen we een mooi inkijkje in hoe dit boek zelf een voorbeeldproject is geworden: er is ‘inline’ en asynchroon aan gewerkt, met uiteindelijk meer dan 600 versies van het grote manuscript voor het helemaal af was. En dat dat prima kan wordt door het overtuigende eindresultaat meer dan bewezen.

Voordeel

De auteurs maken gelijk aan het begin van het boek heel duidelijk dat echt veranderen eerst uitgebreid aandacht vraagt voor het waarom: wat is het voordeel van hybride werken? Dat gaat veel verder dan alleen de technologie en betreft ook mens en organisatie. HR heeft er ook een belangrijke rol in, net als trouwens het management: zonder ‘grote sponsor’ gaat het niet lukken!

Grondig

Het boek is uitermate uitgebreid en grondig en leest prettig. Er zijn mooie hoofdstukken over de wendbare medewerker, adaptief leiderschap en samenwerken op afstand als een hybride team. ‘Working out loud’ blijkt een cruciaal principe: hou geen dingen voor je, maar deel royaal om je collega’s maximaal in staat te stellen te reageren en aan te vullen. Ook sociale veiligheid, een thema dat volop in het nieuws is, krijgt een eigen hoofdstuk. HR en ICT ondergaan een transformatie, waarbij ze belangrijke drivers worden voor de beoogde verandering van werken. En ook het kantoor gaat er anders uitzien.

Reis van de held

Het duurt even (tot pagina 209) voor je nog een aantal extra handvatten krijgt hoe je ervoor kunt zorgen dat een dergelijke grote en veelomvattende verandering gaat slagen. Dat betreft de aanpak maar ook de communicatie. Een van de adviezen is om er een spannend verhaal van te maken, in de welbekende vorm van ‘de reis van de held’, om zo een aanlokkelijk perspectief te schetsen. En dan is het natuurlijk ook relevant om aan het slot even in te gaan op de beste manier om te meten of de verandering succesvol is.

Lessen

Een handzame samenvatting van alle kleinere en grotere lessen en wenken die dit uiterst bruikbare boek bevat, is aan het eind te vinden: daar krijgen we ‘tien principes voor samenwerken op afstand’, compact samengevat op 2,5 pagina. Ze staan puntsgewijs ook aan de binnenkant van de achterzijde.

Door het boek heen zitten bij diverse hoofdstukken ook nog experimenteerkaarten, voorzien van symbolen die de moeilijkheidsgraad aangeven en of je het alleen of samen moet doen. En online is zelfs nog meer materiaal beschikbaar. Al met al is Samen werken op afstand de aanschaf meer dan waard. Maar dan is er ook geen enkel excuus meer om het hybride werken niet te omarmen!

Over Rogier van der Wal

Rogier van der Wal is classicus, filosoof en bestuurskundige. Sinds 1 september 2022 is hij lector Ethisch werken bij Fontys Hogeschool in Eindhoven. Hij is daarnaast fellow bij de Thorbeckeleerstoel aan de Universiteit Leiden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden