Hierdoor blijven de unieke, onderscheidende eigenschappen van medewerkers ongezien en blijven ze onbenut. Leidinggevenden en HR vellen oordelen, reageren op de automatische piloot en trekken gehaaste conclusies. Dit doen ze slechts op basis van het gedrag dat ze zien en vanuit het beeld dat ze via hun eigen aannames vormen. Medewerkers worden compleet verkeerd ingeschat en komen niet op de juiste plek terecht.
Verder kijken dan wat je ziet
‘Peter zet z’n hakken in het zand en is dus ongeschikt voor dit team.’ ‘Karim is wel erg bescheiden in dit sollicitatiegesprek dus die moeten we niet hebben.’ Of: ‘Het ontbreekt Marieke aan intelligentie, want ze schakelt niet snel. Dus kan ze echt niet doorstromen naar die functie’.
Op deze manier worden in organisaties verstrekkende keuzes en beslissingen genomen. Mensen krijgen een etiket opgeplakt waar ze niet meer vanaf komen. En waardoor volgende stappen in hun loopbaan niet mogelijk zijn, ze die mooie baan niet krijgen, op een zijspoor worden gezet of zelfs ontslagen.
Maar kloppen al die aannames wel? Weten die leidinggevenden echt hoe mensen in elkaar zitten, wat hun vaardigheden en talenten zijn, en waarom ze doen ze wat ze doen? Deze vragen worden veel te weinig gesteld voorafgaand aan werving, selectie en ontwikkeling. Laat staan dat erop geantwoord wordt. Het ontbreekt HR en leidinggevenden niet alleen aan bewuste aandacht én nieuwsgierigheid voor het achterliggende waarom en hoe bij het gedrag van mensen, ze komen ook kennis en inzicht tekort om voorbij dat gedrag te kijken.
Wie slechts uitgaat van het concreet zichtbare, en unieke kwaliteiten en talenten ongezien en onbenut laat, vergroot de kans op foute beslissingen bij werving, selectie en ontwikkeling. Het gevolg? Projecten die mislukken, slecht leiderschap, gebrekkige samenwerking en medewerkers die niet op de juiste plek zitten.. Dat kan echt anders! Voor medewerker én organisatie. Hoe? Het klinkt bijna te simpel voor woorden: door voorbij dat concreet zichtbare gedrag te kijken.
De heilige graal is het ontwikkelen van psychologische slimheid.
Psychologische slimheid
Wat dat is? Bewust een psychologische bril opzetten in je interactie met anderen en het gedrag van mensen bewust observeren, doorgronden en de verbanden erin zien. Een laag dieper kijken levert namelijk zoveel veel meer op. Wie psychologisch slim wordt en mensen écht leert begrijpen, neemt betere beslissingen, creëert een plezierige werksfeer waarin iedereen tot zijn recht komt, en waar kennis, karakter en talent effectief worden ingezet.
Waar ik mijn pijlen in mijn eerste boek, Laat je niet kiezen, op medewerkers richtte, is in Daarom doen ze dat de werkgever - HR en leidinggevenden - aan de beurt.
In Daarom doen ze dat kijk je over mijn schouder, die van assessmentpsycholoog, mee tijdens gesprekken en situaties met assessmentdeelnemers, coachees, HR en leidinggevenden. Aandacht is hierbij het nieuwe goud: stop met je te ergeren, gefrustreerd te raken en snelle conclusies te trekken.
Kijk voorbij gedrag en begrijp waarom mensen doen wat ze doen.
Over Danny Mullenders
Danny Mullenders is assessmentpsycholoog, coach, auteur en spreker. Als expert op het gebied van organisatiepsychologie helpt hij mensen, teams en organisaties hun keuzeruimte te zien én benutten. Hij ontwikkelde zich tot een van Nederlands meestgelezen psychologen en coaches. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. Op dit moment schrijft hij aan zijn derde boek.