Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Het nieuwe verzekeren

Het nieuwe verzekeren, wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Kan verzekeren vernieuwend zijn? En mag er vernieuwd worden in verzekeringsland? Register Risicomanager, Financieel adviseur en eeuwige positivo Barbara Stoopman ging op onderzoek uit.

Barbara Stoopman | 1 oktober 2019 | 2-3 minuten leestijd

Moet de beloning van adviseurs afhankelijk blijven van de hoogte van de te betalen premie? Is verzekeren altijd de beste oplossing? En worden ondernemers wel goed geholpen op het snijvlak van risicomanagement en assurantieadvies? Ik stelde de vragen die lang niet iedereen wilde horen. En ik kreeg antwoorden die ik niet had verwacht.

Per januari 2013 kent Nederland een provisieverbod op de zogenaamde complexe producten. Dit betekent dat de consument vanaf die datum een factuur ontvangt van zijn of haar adviseur voor de adviezen en de bemiddeling rondom bijvoorbeeld hypotheken, levensverzekeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Er komt dus geen beloning meer vanuit de verzekeraar richting de adviseur, welke verborgen zat in de premie die de consument betaalde.

Dit is al een hele vernieuwing, de adviseur wordt beloond voor het gegeven advies en de gewerkte uren. Voorheen was de premie die de consument betaalde leidend voor de hoogte van de beloning van de adviseur.

Vanuit Het nieuwe verzekeren vragen wij ons af waarom de beloning van de adviseur überhaupt afhankelijk moet zijn van de hoogte van te betalen premie. Dit werkt twee kanten op, consumenten en ondernemers betalen geen overbodig hoge beloningen meer en de adviseur wordt betaald naar verhouding van de werkzaamheden.

Sterker nog, we gaan verder in deze filosofie en gaan liever als risicomanager / bedrijfsadviseur op de stoel van de consument en / of ondernemer zitten.

Het klantbelang staat hierin bovenaan en klanten worden geadviseerd over de aanwezige risico's alsmede de manier om deze risico's te beperkten. Verzekeren is een manier van risicobeperking en kan in sommige gevallen een prima oplossing zijn, maar is zeker niet altijd de beste of enige oplossing!

In het boek Het Nieuwe Verzekeren vertel ik over struisvogelpolitiek, solidariteit, wanpraktijken, integriteit en vertrouwen. Maar ik ga verder dan dat. ‘Het Nieuwe Verzekeren' is een naslagwerk boordevol praktische tips en een toekomstbestendig handboek voor adviseurs die wél willen veranderen.

Met het boek en mijn ideeën over de toekomst van de rol van de adviseur als uitgangspunt, inspireer en motiveer ik collega-adviseurs middels sparringsessies en masterclasses om kritisch naar hun eigen adviespraktijk te kijken en een eventuele beweging in gang te zetten.

De visie en materie van ‘Het Nieuwe Verzekeren' zijn zeker niet alleen interessant voor collega-adviseurs, maar ook voor ondernemers die ondernemen in het midden- en kleinbedrijf. Hoe ga je als ondernemer om met de risico's die de bedrijfscontinuïteit van jouw onderneming in gevaar kunnen brengen? Is verzekeren altijd noodzakelijk?

Het risico van stilstand? Verroer je niet en je komt er vanzelf achter.

Over Barbara Stoopman
Barbara Stoopman is sinds 1997 werkzaam in de assurantiebranche en heeft de diverse wijzigingen van dichtbij meegemaakt. Per januari 2012 is zij werkzaam als zelfstandig adviseur binnen haar kantoor Nouveau Consultancy. Met 'Het nieuwe verzekeren' wil zij een positieve en energieke wind door de financiële branche doen waaien en biedt zij collega-adviseurs en ondernemers een praktisch handboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden