OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 175 van 19.539 resultaten
recensie
Leiderschap
15 december 2021
Paul Misdorp
3-5 minuten leestijd
Een jaar na het verschijnen van de Vorstenspiegel van Gabriel Anthonio is er nu een vervolg: De sleutels van de leider. Daarin deelt Anthonio 10 mooie verhalen over evenzovele sleutels tot (persoonlijk) leiderschap.
column
15 december 2021
Joep Schrijvers
2-3 minuten leestijd
Goebbels had het al vroeg door: in de moderne maatschappij gaat het niet om wie de leider is, maar hoe de mensen denken dat die is. Daarom nam in zijn leiderschapsopvatting de leiderschapsmythe een centrale plaats in. Alles moest draaien om het sprookje van de reddende Führer.
Interview
Algemeen management
15 december 2021
Peter Spijker
5-8 minuten leestijd
Voor de eerste corona-lockdown ontstond bij Ugur Özcan en Henk Jan Kamsteeg het idee om een boek te schrijven over dienend leiderschap, diversiteit en inclusiviteit. Inclusief leiderschap is een parabel over de belevenissen van ondernemer Anton, lid van de raad van bestuur van The Company.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
15 december 2021
Sippy van Akker
4-6 minuten leestijd
Voluit heet dit boek van coach Estrella van Toor het 'Wake up to Grow Journal - Haal het beste uit jezelf en geniet van elke dag'. De titel zegt het al, dit is niet zozeer een leesboek, maar meer een werkboek in de vorm van een dagboek.
recensie
Werk en loopbaan
14 december 2021
Nienke van der Boom
1-2 minuten leestijd
‘Hosselen’ is regelmatig in het nieuws als arbeidsvorm van steeds meer millennials. Geen vaste baan, maar je kostje bij elkaar scharrelen met verschillende werkzaamheden. Jeanine Schreurs beschrijft in Ga hosselen hoe je ondernemend kunt leven.
preview
Algemeen management
14 december 2021
Mathieu Weggeman
2-3 minuten leestijd
In 'Goeie mensen, mooi werk' vertelt Mathieu Weggeman verhalen over de schoonheid van het werk op de vloer, toont hij voorbeelden van ontroerende vakkundigheid en geeft hij kleurrijke beschrijvingen van situaties waarin managers en professionals van elkaar losgezongen zijn. In dit blog vertelt hij over het boek.
interview
Advisering
14 december 2021
Lex van Almelo
7-10 minuten leestijd
Als één van de oprichters van adviesbureau AEF (Andersson Elffers Felix) groeide Hans Andersson (75) uit tot een autoriteit op zijn vakgebied. In De Influisteraar schetst journalist Jan Tromp de wereld van het organisatieadvies en de methode van Andersson.
recensie
IT-management / ICT
14 december 2021
Christel Deckers
2-3 minuten leestijd
Vaak wordt gesteld dat eindverantwoordelijken in organisaties, zoals bestuurders en ook toezichthouders, te weinig verstand hebben van nieuwe technieken, zoals bijvoorbeeld artificial intelligence (AI) en wat je er allemaal mee kan. Zodoende kan het zijn dat je organisatie kansen mist en risico’s onvoldoende tijdig in het vizier heeft.
recensie
Strategisch management
13 december 2021
Elly Stroo Cloeck
4-6 minuten leestijd
Net zero? Dat is niks, en zeker niet genoeg, stellen Paul Polman, ex-CEO van Unilever en Andrew Winston, Duurzaamheidsadviseur in hun (prima) boek Netto Positief. Als bedrijf moet je méér geven dan nemen. Zorgen dat je het welzijn van mensen verbetert en de planeet beter maakt. Ik ben netto positief over dit boek, dat uitlegt hoe dat kan.
achtergrond
Algemeen management
13 december 2021
Bertrand Weegenaar
8-12 minuten leestijd
Mijn eigen creatieve reis begon laat. Niet dat ik als kind iets anders deed als alle andere kinderen: spelen, leren, ontdekken, en fouten maken. Maar dat mocht natuurlijk op een gegeven moment niet meer. Spelen werd hobby, leren werd huiswerk en veel fouten werden onvoldoendes. En mijn reis zal niet veel verschillen van die van anderen.
nieuws
13 december 2021
Marjan Maandag
1-2 minuten leestijd
Parijs. Op wie oefent de Lichtstad met zijn boulevards, romantiek en accordeonmuziek geen aantrekkingskracht uit? In de jaren 1850 tot 1950, de periode die Eric Min tot uitgangspunt van zijn kloeke boek Gare du Nord heeft gekozen, was het antwoord duidelijk.
interview
IT-management / ICT
13 december 2021
Ronald Buitenhuis
9-12 minuten leestijd
In Data-Waarde-Creatie slaat Ken van Ierlant met een enorme mokerslag de IT-infrastructuur van organisaties in Nederland aan diggelen. Het gros van het IT-personeel kan volgens hem naar huis en talloze ERP- en CRM-applicaties verwijst hij naar de prullenbak. ‘We denken dat we digitaal transformeren, maar we zijn als een stoomtrein 2.0 alleen een nogal dure niet effectieve efficiencyslag aan het maken.’
preview
Psychologie
13 december 2021
Jane Alice Coerts
5-6 minuten leestijd
Iemand met een burn-out is mentaal, emotioneel, fysiek en op zielsniveau opgebrand. Daarom pleit Jane Alice Coerts in Van burn-out naar levenszin voor een holistische aanpak op de identiteitslaag, met oog voor natuurlijke ordeningsprincipes. Alleen dan kan een diepgaande, onomkeerbare transformatie plaatsvinden. Ze vertelt erover in deze preview.
recensie
Ondernemen
10 december 2021
Sjors van Leeuwen
2-3 minuten leestijd
In 2011 lanceerde Victor van Tol samen met twee vrienden SnappCar: een online platform voor het delen van auto’s. Na tien jaar vallen en opstaan heeft SnappCar 1 miljoen leden in 3 landen en is het een van Nederlands meest succesvolle startups. In SnappStory lees je het eerlijke verhaal achter 10 jaar SnappCar.
recensie
Psychologie
10 december 2021
Elly Stroo Cloeck
4-6 minuten leestijd
Weer een geweldig boek van Wharton professor Adam Grant: Think Again. In het Nederlands vertaald als Weten wat je niet weet, naar de ondertitel: The power of knowing what you don’t know. Het gaat in dit boek over heroverwegen, rethinking, om anderen te beïnvloeden, zelf succesvoller te worden, gelukkiger te worden. En misschien zelfs om in leven te blijven!
preview
Ondernemen
10 december 2021
Paul van Ruiten
2-4 minuten leestijd
De auteurs van Impactvol ondernemen in de praktijk hebben een praktische vertaling gemaakt van het waardecreatiemodel van het IIRC. Daarmee kunnen ondernemers en ondernemende mensen zoals jij direct starten met het creëren van meer positieve impact. In hun preview vertellen ze over hun boek.
Interview
Algemeen management
10 december 2021
Peter Spijker
5-7 minuten leestijd
Het traditionele leiderschap heeft zijn langste tijd wel gehad, aldus Frank Kwakman in zijn nieuwste boek Leidinggeven aan jezelf. Met hybride werken als aanleiding, voert hij in zijn boek een pleidooi voor het werken met zelfsturende teams, meer regie bij de medewerker én de introductie van ‘bijdragemanagement’. Maar dat kan volgens hem alleen als we leiderschap opnieuw willen uitvinden, want zonder leiderschap kunnen we niet.
recensie
Psychologie
10 december 2021
Sippy van Akker
3-5 minuten leestijd
In no time las ik Gevoelsarm – Een psychiater verlaat zijn vak van inmiddels voormalig psychiater Bram Bakker. Bakker reflecteert daarin op zichzelf, zijn eigen bewijsdrang en recalcitrantie in de media. Daarnaast kijkt hij naar zijn rol als hulpverlener en als mens en medewerker binnen de GGZ.
nieuws
9 december 2021
Marjan Maandag
3-4 minuten leestijd
Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van MEER Moois vertellen Managementboekcollega’s Liza, Monique, Marjan en Karin welk boek hen pakte.
recensie
Psychologie
9 december 2021
Rudy Kor
3-5 minuten leestijd
‘De rede zou bij alles wat we denken en doen onze leidraad moeten zijn ….. het publieke debat (wordt) overvoerd met nepnieuws, charlatanerie, complottheorieën en post-waarheid- retoriek.’ Dat is de opening van Harvard-hoogleraar Steven Pinkers stevige boek Rationaliteit.