OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 576 van 19.520 resultaten
recensie
Coaching en trainen
7 juli 2015
Marthe van der Molen
Als adviseur werk ik regelmatig met groepen en ben ik altijd op zoek naar nieuwe werkvormen of manieren om mensen in organisaties met elkaar te laten samenwerken of bijvoorbeeld inzichten op te laten doen over eigen gedrag of groepsdynamica. Ik had hierbij behoefte aan nieuwe inspiratie en was in het bijzonder geïnteresseerd naar werkvormen waar echte fysieke beweging een rol speelt.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
7 juli 2015
Jont Groenendaal
2-3 minuten leestijd
In ‘Zes denkhoeden’ beschrijft Edward de Bono een denkmethode om (alleen of in een groep) sneller tot een duidelijke oplossing te komen. Zijn techniek houdt grofweg in dat vanuit zes verschillende invalshoeken (die corresponderen met zes kleuren hoeden) naar een probleem gekeken wordt. Omdat ik het lastig vind te bedenken wat ik precies over dit boek wil vertellen, ga ik de methode gaandeweg het schrijven toepassen. Ervaren is begrijpen!
achtergrond
Strategisch management
7 juli 2015
Sjors van Leeuwen
9-13 minuten leestijd
Michael Porter is een van de belangrijkste en bekendste managementdenkers op het gebied van strategie en concurrentie. Wie kent niet het vijfkrachtenmodel, de waardeketenanalyse of de focus-, lage kosten- en differentiatiestrategie? Zijn belangrijkste strategielessen heb ik ter lering ende vermaeck op een rij gezet.
recensie
Strategisch management
7 juli 2015
Sjors van Leeuwen
De financiële sector ligt al jaren onder vuur. Tal van schandalen leidden tot een wereldwijde financiële en economische crisis. Het roer moet om. We moeten terug naar een situatie waarin maatschappelijk verantwoord bankieren en verzekeren de norm is. Het boek ‘Briljante businessmodellen in finance’ komt dan ook op een goed moment.
recensie
Verandermanagement
7 juli 2015
Robert Paul Schwippert
‘Spannend veranderen’ gaat over paradoxen. Omdat het essentieel is bij verandering geen ‘of-of’ keuze te maken maar een ‘en-en’. Omdat eenzijdigheid gevaarlijk is. En we complexe vraagstukken niet meer met een lineaire aanpak kunnen oplossen. Maar wat vraagt dit paradoxale denken van ons? Wat betekent dit voor de kleurentheorie? En hoe hanteren we dit paradoxale denken in ons beroep als adviseur? Léon de Caluwé en vakgenoten werpen licht op deze zaak. Spannend…!
nieuws
Algemeen management
7 juli 2015
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Het kan u de afgelopen dagen niet zijn ontgaan: de zomervakantie komt eraan. Voor mij nog een paar weken. U bent misschien uw bureau al langzaam aan het pakken, mailboxen aan het opruimen. De gebruikelijke dingen. Redacteuren kijken naar de stapels boeken op hun bureau of, het wordt zomaar eens wat, op hun e-reader. Hoofdredacteur Pierre Pieterse permitteert zich de luxe van de e-books. Ik ga nog voor het papieren materiaal verdeelt in non-fictie ‘aka’ managementboeken en fictie. Jaarlijks minimaal één grote roman.
nieuws
Persoonlijke effectiviteit
6 juli 2015
Ger Post
1-2 minuten leestijd
Een succesvolle weg naar Wilskracht – en succes – is het creëren van slimme routines. ‘Ik denk dat het effectiever is routines op te bouwen waardoor je die wilskracht niet hoeft aan te spreken.’ Aldus Roy Baumeister. Wilskracht geldt als de sleutel tot succes – of iemand nu een carrière najaagt als verkoper of manager. Vandaar dat het een van de meest onderzochte concepten is in de psychologie – de teller staat inmiddels op ruim 10.000 publicaties met wilskracht als onderwerp. And counting.
recensie
Marketing
6 juli 2015
Leo Dijkema
Storytelling is meer dan een hype voor tekstschrijvers, bloggers of reclame makers. Storytelling wordt in de Marketingcommunicatie en Veranderkunde gebruikt om mensen mee te nemen in de boeiende wereld van merken, organisaties en veranderingen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?
preview
Financieel management
6 juli 2015
Jan Adriaanse
3-5 minuten leestijd
Denk je weleens: 'Naar buiten toe gaat alles goed met mijn onderneming, maar eigenlijk…'? Kijk kritisch naar je onderneming en schroom niet tijdig om in actie te komen en schoon schip te maken, zeggen Jan Adriaanse en Erik in 't Groen de auteurs van Zwaar weer ondernemen - De overlevingsgids voor ondernemers in Bijzonder Beheer'. In deze preview geven ze alvast 5 lessen weg.
preview
Communicatie en media
3 juli 2015
Chris Kersbergen
2-4 minuten leestijd
De waarde van organisaties wordt tegenwoordig grotendeels bepaald door de ‘living assets’: het merk en de medewerkers. Maar hoe kunnen organisaties de kracht en de talenten van hun mensen nu beter verbinden met hun (merk) ambities? Het nieuwe Merkcultuur beoogt deze, en andere, vragen te beantwoorden. De auteurs lichten in deze preview vast een tipje van de sluier.
recensie
Algemeen management
2 juli 2015
Janneke Stielstra
De ondernemersmythe van Michael E. Gerber is een boek dat wereldwijd meer dan 3 miljoen keer is verkocht. Wat maakt dit boek zo speciaal?
recensie
Leiderschap
2 juli 2015
Hans van der Loo
4-6 minuten leestijd
Het wielrennen heeft de afgelopen jaren in het teken gestaan van voortdurende fraudes en hardnekkig dopinggebruik. De mentale kracht om dagelijks onder de moeilijkste omstandigheden honderden kilometers op een fiets af te leggen, daar horen we minder over.
recensie
Marketing
2 juli 2015
Kristel Beerling
Een sterk concept vormt de basis voor je productontwikkeling en communicatie. Maar: waar begin je? Dick Holzhaus is al jarenlang een grote naam in de reclamewereld en een rasechte ervaringsdeskundige op het gebied van conceptontwikkeling. Op basis van zijn praktijkervaring heeft hij de zogenaamde 4WaardenMethoden ontwikkeld, dat een leidraad biedt om een idee met conceptpotentie te herkennen.
recensie
Mens en maatschappij
2 juli 2015
Ruud Schapenk
3-4 minuten leestijd
Met op de kaft een ronkende recensie van Bill Clinton en een ‘like’ van Mark Zuckenberg belooft het boek ‘Het einde van de macht’ een interessant betoog. Paradoxaal genoeg focust het boek zich op ‘de groep der 1%’ waar Clinton en Zuckenberg zelf deel van uit maken. Moisés Naím beschrijft in het boek het verval van de klassieke vormen van macht; misschien wekt hij juist daarmee de interesse van beide heren.
recensie
recensie
Personeelsmanagement
2 juli 2015
Nico Jong
Het onderwerp professionele identiteit komt weinig aan bod in de dagelijkse praktijk. Mogelijk is dat een verklaring waarom een vakgebied als communicatie regelmatig en gemakkelijk onder vuur komt te liggen. Vraag een willekeurige communicatieprofessional wat zijn vak inhoudt en wat professioneel handelen is. Dan valt het al snel stil. Tijd dus voor de professional om de verantwoordelijkheid voor zijn professie te pakken en hierover met zijn collega’s in gesprek te gaan. ‘Je binnenste buiten’ biedt veel om aan de slag te gaan met professionele identiteit. Dat is echter geen eenvoudige zaak, getuige het door de auteurs uitgewerkte model dat maar liefst dertien ingangen biedt.
preview
Personeelsmanagement
2 juli 2015
Boudewijn Overduin
3-4 minuten leestijd
Talent is in. En talentmanagement is hot. Dat wijzen vele trendonderzoeken onder (HR)managers uit. En dus zien we boeken over het onderwerp verschijnen, waaronder Strategisch Talentmanagement van Boudewijn Overduin en Job Hoogendoorn. In deze preview geeft Boudewijn Overduin alvast de rode draad aan de hand van 4 uitgangspunten.
interview
Leiderschap
2 juli 2015
Paul Groothengel
5-6 minuten leestijd
In iedere organisatie draait het om politiek handelen. Macht en communicatie zijn daarvan de twee basisingrediënten. En bepalen daarmee de interactie tussen mensen, stelt adviseur en schrijver Martin Hetebrij. In Politiek meesterschap laat hij zien wat we kunnen leren van het politiek handelen van Nelson Mandela.
recensie
Strategisch management
1 juli 2015
Theo Sikkema
2-3 minuten leestijd
Het titelblad van ‘Het innovatiedilemma’ lijkt een heilsboodschap uit te dragen: stellen dat een boek jouw strategie voorgoed verandert is nogal wat. Of het boek daadwerkelijk zo’n impact met zich mee brengt zal mijn carrière uitwijzen. Een aantal goede lessen over innovatie en vernieuwing die ik mijn leven lang mee kan nemen bevat het boek zeker.
recensie
Marketing
1 juli 2015
Jeroen Medema
'De wet van Snuf' was in 2014 een van de bestsellers bij Managementboek . Gedurende dit jaar heb ik meermaals op het punt gestaan om dit boek te bestellen, maar liet ik me telkens weer verleiden door andere boeken. Ik merkte dat hetgeen mij het meest tegenhield toch de titel was. ‘De wet van snuf’, met een golden retriever op de voorkant, doet wat kinderlijker aan dan dat ik gewend ben van het doorsnee managementboek. Maar ‘De wet van Snuf’ van Jos Burgers is geen doorsnee managementboek.