OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren

    Filter de resultaten

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Auteur

    Toon meer

    Tags

    Dossier

    Toon meer
    Toon resultaten

    Artikelen in het Online Magazine

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    Pagina 579 van 19.520 resultaten
    recensie
    Reclame en verkoop
    19 juni 2015
    Justin van Lopik
    2-3 minuten leestijd
    In Pitch laten pitchexperts Rick Willemsen en Alette den Exter zien hoe je jezelf slim 'verkoopt'. Of het nu gaat om korte of lange presentaties, mondeling of op papier. Van elevator tot aanbesteding. Drie lezers beoordeelden het boek.
    recensie
    Persoonlijke effectiviteit
    18 juni 2015
    Eric van Arendonk
    Ik was al aardig positief overdonderd door Remco Claassens eerdere boek ‘Verbaal meesterschap’, dus mijn verwachting was hoog toen ik ‘Spreken met impact’ tegenkwam. De ondertitel luidt; Handboek voor effectieve (non-) verbale beïnvloeding, wat op zich een aardige statement is voor een boekje van 175 pagina’s.
    recensie
    Persoonlijke effectiviteit
    18 juni 2015
    Christel Deckers
    2-3 minuten leestijd
    Heb jij dat ook, dat je het bijhouden en opruimen van je digitale en papieren archief uitstelt tot ná het afronden van je opdracht? En dat je daarna, of onmiddellijk, in een nieuwe opdracht stapt of dat de lijst met ‘things to do’ zo lang is dat de moed je in de schoenen zinkt?
    recensie
    18 juni 2015
    Marjan Maandag
    1-2 minuten leestijd
    Stel je voor: een welgesteld gezin, wonend in een groot, vrijstaand huis met een enorme tuin met zwembad, hij manager van vier restaurants, zij verpleegkundige in een ziekenhuis, drie puberkinderen (meisje, jongen, meisje) die het lang niet slecht doen op school, een dikke Mercedes en een bescheidener Fiat voor de deur…
    opinie
    Organisatiekunde
    18 juni 2015
    Haiko van der Voort
    3-4 minuten leestijd
    In deze rubriek analyseren bestuurskundigen van de TU Delft patronen en wetmatigheden waar veel managementboeken soms aan voorbij gaan of voor vanzelfsprekend aannemen. In deze aflevering legt Haiko van der Voort waarom de ‘eeuwige revolutie’ zo gevaarlijk is.
    interview
    Verandermanagement
    18 juni 2015
    Hans van der Klis
    7-10 minuten leestijd
    Met de bundel Spannend veranderen neemt Léon de Caluwé afscheid als hoogleraar Advieskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam én van Twynstra Gudde, het adviesbureau waarvoor hij jarenlang werkzaam was. ‘Ooit, in Amerika, heb ik gezegd dat ik tot de tien beste consultants van Nederland wilde gaan behoren. Daar ben ik wel in geslaagd, denk ik.’
    preview
    Reclame en verkoop
    18 juni 2015
    Daniëlle de Jonge
    3-4 minuten leestijd
    Tevreden klanten worden niet vanzelf ambassadeurs, verkopen met échte aandacht kan daar echter bij helpen. Daniëlle de Jonge schreef Human2Human, waarin ze uitlegt hoe je dat doet. In deze preview doet ze vast een boekje open.
    nieuws
    18 juni 2015
    Ger Post
    2-3 minuten leestijd
    Via spelletjes op de telefoon kunnen algoritmes nu soft skills, creativiteit en sociale vaardigheden achterhalen van de speler. Het Moneyball-moment in het bedrijfsleven lijkt aanstaande.
    recensie
    Organisatiekunde
    17 juni 2015
    Jacques Gerards
    2-3 minuten leestijd
    Hans Strikwerda wil met zijn boek vanuit een sense of urgency Nederland wakker schudden. Volgens hem moet het (ondernemings) bestuur zich hoognodig aanpassen aan nieuwe technologische, maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Nederland begint achterop te raken: verouderde bestuursmodellen, niet goed functionerende corporate governance codes, stagnerende arbeidsproductiviteit en een verminderde concurrentiepositie zijn tekenen daarvan.
    recensie
    Non-profit
    17 juni 2015
    Jacques Gerards
    Het boek ‘Productiviteit van overheidsbeleid’, in wezen een onderzoeksrapport, bespreekt de samenhang tussen overheidsbeleid en de productiviteit van het onderwijs. De auteurs Jos Blank en Alex van Heezik zijn verbonden aan het Centrum voor Innovaties en Publieke Sector Efficiëntie Studies. Hierin werken CAOP, TU Delft en de EUR samen.
    recensie
    Personeelsmanagement
    17 juni 2015
    Marion Dijksterhuis
    Een blik op de toekomst van HR die eigenlijk grotendeels al realiteit is. Dat is waar het boek HR Trends 2015, geschreven door 24 auteurs die hun sporen ruim verdiend hebben, over gaat.
    recensie
    Personeelsmanagement
    17 juni 2015
    Anne-Loes Pool
    ‘Life isn’t about learning waiting for the storm to pass, it’s about learning to dance in the rain’ Vers van de universiteit ben ik afgelopen jaar begonnen als junior adviseur bij een adviesbureau. Vanaf dat moment begon ook de worsteling met het ontwikkelen van een nieuw deel van mijn identiteit.
    recensie
    Organisatiekunde
    17 juni 2015
    Simone Wevers
    2-4 minuten leestijd
    Laat ik hiermee beginnen: iedereen zou dit boek moeten lezen. Bewustzijn van de waarden die ten grondslag liggen aan je eigen cultuur, hoe die waarden je wereldbeeld bepalen en hoe ze verschillen van anderen zou wat mij betreft basiskennis moeten zijn. Laat je niet afschrikken door het uiterlijk van ‘Cultures and Organizations; software of the mind’, dat niet echt uitnodigt tot lezen (dikke pil met veel tekst, weinig vormgeving en bijna 100 pagina’s aan voetnoten en referenties), want het is de moeite zeker waard.
    column
    Organisatiekunde
    17 juni 2015
    Martin van Staveren
    3-4 minuten leestijd
    Paracetamol, dat is toch een onschuldige pijnstiller? En een protocol, dat is er om de kans op fouten en daarmee risico’s te beperken? Op beide afzonderlijke vragen is het antwoord bevestigend. Maar de combinatie van paracetamol en protocol blijkt minder onschuldig. Zoals steeds duidelijker wordt dat een overdaad aan protocollen meer schaadt dan baat.
    recensie
    Algemeen management
    17 juni 2015
    Hanneke Tinor-Centi
    ‘Is jouw bedrijf wel MerkWaardig genoeg?’ is een plezierig geschreven boek dat aanzet, stimuleert en motiveert om in actie te komen. Om in te spelen op de veranderende werkelijkheid.
    recensie
    Psychologie
    17 juni 2015
    Peter de Roode
    2-3 minuten leestijd
    De 13 geboden is het verhaal van een therapeute die tegenslag op tegenslag krijgt en daar toch positief weet uit te komen. Haar ervaringen combineert ze met inzichten uit de literatuur. Het geheel is een lezenswaardig boek met af en toe wat open deuren en een typisch Amerikaans gevoel voor dramatiek maar met een duidelijke boodschap: we kunnen invloed uitoefenen op ons eigen leven.
    nieuws
    17 juni 2015
    Bertrand Weegenaar
    3-4 minuten leestijd
    Toen Bill Gates nog CEO van Microsoft was waren zijn jaarlijkse, één week durende studieretraites beroemd. Met argusogen werd intern en extern uitgekeken naar waar Gates weer door geïnspireerd was. Papers, boeken, bladen ze werden allemaal meegenomen naar een geheim oord waar Gates, ver van de buitenwereld de laatste kennis tot zich nam.
    recensie
    Leiderschap
    16 juni 2015
    José Otte
    Hoe kunnen we aan de slag met leiderschap dat autonomie, binding met de organisatie en competentie ondersteunt?
    recensie
    Economie
    16 juni 2015
    Jan Hoogstra
    3-4 minuten leestijd
    De bekende schrijver en antropoloog Joris Luyendijk heeft een boek geschreven over de oorzaken van de economische crisis: ‘Dit kan niet waar zijn’. Door zijn bekendheid krijgt dit boek de nodige aandacht, maar voegt alweer een boek over de economische crisis iets toe aan de beeldvorming van de gewone mens? Luyendijk is een aantal jaren op onderzoek uitgeweest, heeft hierover blogs geschreven voor The Guardian en columns in NRC Handelsblad.
    recensie
    Marketing
    16 juni 2015
    Sjors van Leeuwen
    3-4 minuten leestijd
    Merken nemen in ons leven een steeds belangrijkere plaats in. Niet alleen fungeren ze als herkenbaar en betrouwbaar kwaliteitsbaken bij de aanschaf van producten en diensten. Ook ontlenen we steeds vaker onze identiteit aan populaire merken en zogeheten ‘love brands’. Voor aandeelhouders zijn merken ook van belang, want een sterk merk vertegenwoordigt vaak een aanzienlijke marktwaarde.

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden