OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 586 van 19.523 resultaten
recensie
Non-profit
15 mei 2015
Christel Deckers
3-4 minuten leestijd
Philip Idenburg en Michel van Schaik hebben een gewichtig boek samengesteld met als thema Zorginnovatie. Het voorwoord is geschreven door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
15 mei 2015
Roy van den Anker
Bij het zien van de titel 8 seconden per dag werken maak ik direct de associatie met The 4-Hour Workweek van Timothy Ferriss. Ik heb gelijk de verwachting dat dit de overtreffende trap moet zijn. Creatief gevonden door schrijver Joop de Boers want het maakt me nieuwsgierig. Zelfs mijn kinderen vragen zich bij het zien van het boek af wat voor werk dat dan wel is dat het in 8 seconden per dag kan. Dat werk wil mijn (bijna) puberzoon ook nog wel overwegen!
preview
Coaching en trainen
15 mei 2015
Silvia Blankestijn
4-6 minuten leestijd
Silvia Blankestijn, auteur van onder meer Trainen met hart en ziel, kwam in december 2014 met Impact als trainer, waarin ze handreikingen doet om de impact die je hebt op het leerproces van deelnemers te vergroten. In deze preview geeft ze alvast 3 tips.
recensie
15 mei 2015
Marjan Maandag
1-2 minuten leestijd
Adriaan van Dis is met Ik kom terug genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Begrijpelijk. Want dit boek, waarin de relatie met zijn moeder de hoofdrol speelt, lijkt me een hoogtepunt in Van Dis’ inmiddels indrukwekkende oeuvre.
nieuws
15 mei 2015
Ronald Buitenhuis
3-5 minuten leestijd
Drukke tijden voor adviseur Paul Kloosterboer. Hij komt met een nieuw boek, Adviseren van het geheel, begeleidt Léon de Caluwé bij zijn afscheid van AOG tijdens het evenement Kleurrijk Veranderen, en is workshopleider op het congres Verandergekte. Over sjoelbaksyndromen, klokkenluiders, niet bestaande maakbaarheid en de onterechte negatieve connotatie die aan intern adviseren kleeft.
opinie
Economie
13 mei 2015
Ernst ten Heuvelhof
3-4 minuten leestijd
In deze rubriek analyseren bestuurskundigen van de TU Delft patronen en wetmatigheden waar veel managementboeken soms aan voorbij gaan of voor vanzelfsprekend aannemen. In deze aflevering legt Ernst ten Heuvelhof uit wat de paradox van vooruitgang is.
nieuws
Verandermanagement
13 mei 2015
Ronald Buitenhuis
3-5 minuten leestijd
Léon de Caluwé zet op 29 mei met een groots afscheid bij de VU een punt achter zijn imposante loopbaan met dito oeuvre. Zijn kleurentheorie wordt in Azië maar ook door sjeiks in Saudi Arabië gehanteerd. Zijn gedachtegoed over veranderen en adviseren veranderde organisaties blijvend. Terugkijkend zegt hij: ‘Ik heb geleerd om niet altijd te moeten kiezen.’ Over laveren in een wereld van paradoxen.
interview
IT-management / ICT
13 mei 2015
Hans van der Klis
12-16 minuten leestijd
Omnichannel in retail van de Vlaamse marketingprofessor Gino Van Ossel is verkozen tot Managementboek van het Jaar 2015. De bekroning van het debuut van Van Ossel was het hoogtepunt van het twaalfde Managementboekengala in De Rode Hoed in Amsterdam, op 23 april jl. Van Ossel was trots: ‘Ik ben diep in de praktijk van de beschreven ondernemingen gaan zitten, zowel van bedrijven die succesvol zijn in hun omnichannelstrategie als van bedrijven die dat niet zijn. Dat heeft echt nieuwe inzichten opgeleverd.’
recensie
Coaching en trainen
13 mei 2015
Amber Zwartbol
‘Zo werken rollenspellen echt!’ is de opvolger van het succesvolle in 2011 verschenen ‘Werken met de successpiraal’. Nieuw in ‘Zo werken rollenspellen echt!’ is dat er niet één maar twee soorten rollenspellen worden besproken. Daarnaast beschrijft de auteur nog meer praktijkcases en geeft ze tips over de wijze waarop rollenspellen begeleid kunnen worden.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
13 mei 2015
Nico Jong
Informatie- en communicatietechnologie is sterk verweven met ons dagelijks leven. Die technologie is niet het probleem, maar wel de manier waarop we ermee omgaan. Gebruiken we ICT verkeerd dan slaan we ons brein in de boeien in plaats van zijn kracht te vergroten. Dat komt doordat we ons onvoldoende bewust zijn van de werking van onze hersenen. Theo Compernolle legt in ‘Ontketen je brein’ uit hoe ons denkende brein werkt, hoe we het kunnen bevrijden en onze intellectuele productiviteit, creativiteit en probleemoplossende vermogen kunnen vergroten.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
13 mei 2015
Remy van Gelder
2-3 minuten leestijd
Mindfulness is een praktische vaardigheid die mensen leert om op een meer ontspannen manier aanwezig te zijn in het moment. In de mindfulnesstraining blijkt dat deelnemers door het doen van ontspanningsoefening al snel meer innerlijke rust vinden. De vraag hoe je mindful bent op je werk is vervolgens van een hele andere orde. Want hoe blijf je kalm en aanwezig in het moment terwijl je deadlines hebt, de communicatie niet altijd even soepel loopt en je het gevoel hebt dat het werk nooit af is…?
interview
Leiderschap
13 mei 2015
Justin van Lopik
3-4 minuten leestijd
Ik ontmoet Henk-Peter Dijkema en Wim Oolbekkink. In hun boek Tussen brood en spelen, meer geluk in je werk gaan ze in op de vraag: doe je je werk om geld te verdienen of streef je naar plezier in je werk? Als partners bij Youmeus is het hun doelstelling om het potentieel van mensen in organisaties te ontwikkelen. Gedreven vertellen ze waar het bij werkgeluk om draait.
column
Mens en maatschappij
13 mei 2015
Martin van Staveren
3-4 minuten leestijd
De risicoregelreflex is bezig met een gestage opmars, evenals de bestrijding ervan. Politicologe Margot Trappenburg muntte de term in 2010 voor de reflexmatige reactie om snel en (ogenschijnlijk) daadkrachtig ‘iets te regelen’.
recensie
Personeelsmanagement
13 mei 2015
Bert Peene
3-5 minuten leestijd
Het werken aan professionele identiteit vormt volgens Manon Ruijters het hart van professionalisering en professionele ontwikkeling. Zelfsturing, excellentie, veerkracht en wijsheid in organisaties kunnen erdoor verrijkt worden, duurzaamheid geoptimaliseerd. Desondanks heeft het onderwerp zijn plek in de praktijk nog niet veroverd. Met haar boek Je Binnenste Buiten - Over professionele identiteit in organisaties pleit zij ervoor de dynamiek in en rond organisaties stevig te verankeren in professionele identiteit.
preview
Algemeen management
13 mei 2015
Paul Verburgt
3-4 minuten leestijd
Ruim een week voor de verschijning stond Minimal Management van Paul Verburgt al in de top 10 van Managementboek. In deze preview legt de auteur uit waarom ook u niet bang hoeft te zijn om wat minder te gaan managen.
recensie
Communicatie en media
12 mei 2015
Marjolein te Kolsté
Iedereen kent het blikje met daarop een verpleegster die een dienblad vasthoudt met daarop een blikje. enzovoorts. Daar moest Ik aan denken bij dit boek: het heet 'een ijzersterk verhaal' en het is een Ijzersterk verhaal - over het maken van een Ijzersterk verhaal. Het boek maakt je enthousiast om overtuigende PowerPointpresentaties te maken. Organiseer je verhaal in een storyboard.
recensie
Psychologie
12 mei 2015
Peter Streefkerk
Waarom denken wij dat we gelijk hebben als wij feedback geven, terwijl het vaak verkeerd voelt als wij feedback krijgen. Wees eens eerlijk: we vragen vaak om feedback, maar we zijn tegelijkertijd bang om het te ontvangen. Terwijl het zoveel voordelen heeft als je er op de goede manier mee omgaat. Feedback ontvangen, een bijzonder fenomeen dat nu voor het eerst in 430 pagina’s van alle kanten wordt belicht door de auteurs Douglas Stone en Sheila Heen in hun boek ‘Feedback is een cadeautje’.
recensie
Organisatiekunde
12 mei 2015
Wanda Zoet
3-4 minuten leestijd
De belofte van lean is aantrekkelijk: sneller leveren, met een hogere kwaliteit en tegen lagere kosten. Maes en Wiegel zijn enthousiast over wat lean een organisatie kan brengen, maar erkennen ook de ‘weerbarstige praktijk’ die een geborgd resultaat vaak belemmert. De auteurs hebben brede ervaringen met lean-implementaties in verschillende sectoren en geven u in ‘Succesvol lean’ praktische handreikingen die de kans op een succesvolle lean-implementatie vergroten.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
12 mei 2015
Jan Boerstra
2-3 minuten leestijd
Wie in een onderhandeling de ander wil overtuigen moet eerst zichzelf weten te overtuigen. Op basis van dit inzicht schrijft William Ury het ontbrekende deel van zijn 35 jaar geleden gepubliceerde bestseller ‘Excellent onderhandelen’. Vaak werpen we onze eigen blokkades op en frustreren we onbewust onze eigen belangen. In dit nieuwe ‘Persoonlijk onderhandelen’ wijst Ury in zes stappen hoe de weg naar zelfinzicht en zelfbeheersing naar het beste resultaat voor alle partijen kan leiden.
recensie
Werk en loopbaan
12 mei 2015
Marjolein te Kolsté
1-2 minuten leestijd
Als je op maandag alweer naar het weekend verlangt, dan is er iets mis. Maar als naar een andere baan vluchten niet kan, vechten niet slim is en lijdzaam afwachten je ding niet is… wat dan? Dan is dít je boek om vol geïnspireerd ertegen aan te gaan om (weer) iets van je (werk)leven te maken.