OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 751 van 19.545 resultaten
recensie
Internet en social media
9 augustus 2011
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
Opperhyver Raymond Spanjar schreef een boek over Hyves, het sociale netwerk dat hij samen met Floris Rost van Tonningen en Koen Kam in 2004 oprichtte en na zes jaar voor tientallen miljoenen aan TMG verkocht: Van 3 naar 10.000.000 vrienden. ‘Als jongen zonder opleiding ga je toch compenseren door te verwijzen naar boeken.’
recensie
Psychologie
8 augustus 2011
Annegreet van Bergen
2-3 minuten leestijd
Het meest sympathieke van mensen vindt Roos Vonk hun vermogen zichzelf te vergeten. Zoals een muzikant die helemaal opgaat in zijn spel. Of iemand die pardoes de gracht in springt om een drenkeling te redden. Of wanneer je geniet van fluitende vogels of, gewoon van schoffelen in de tuin.
column
8 augustus 2011
Dirk-Jan de Bruijn
3-4 minuten leestijd
Ooit wel eens op de High Tech Campus Eindhoven
geweest? Ik wel hoor! Onlangs had ik het genoegen om – in het kader van een
recente opdracht – daar een dagje te mogen rondlopen. Werkelijk mijn ogen
uitgekeken: een up-to-date en toegankelijk bedrijventerrein met een waaier van
een 100-tal verschillende organisaties variërend van global companies tot
technostarters.
interview
Leiderschap
8 augustus 2011
Pierre de Winter
3-4 minuten leestijd
In het boek Effectief motiveren voor professionals probeert psycholoog/psychotherapeut Frans Mathijs Gerards de vraag te beantwoorden hoe mensen te motiveren zijn. Want pas bij voldoende motivatie zijn mensen in staat tot blijvende gedragsverandering.
Interview
Psychologie
5 augustus 2011
Annegreet van Bergen
5-7 minuten leestijd
Psychologie van het dagelijks (werk)leven. Daarover gaan de columns die Roos Vonk (1960) bundelde in het onlangs verschenen boek ‘Menselijke gebreken voor gevorderden’.
recensie
Advisering
5 augustus 2011
Jan Jacob Bos
'Birds go flying at the speed of sound' (uit een liedje van Coldplay) speelde direct door mijn hoofd toen ik 'Great to Cool' las. De snelheid waarmee René Boender het ene na het andere onderwerp behandelt gaat inderdaad met de snelheid van het geluid. Hij noemt het zelf 'braincandies'. Zijn de snoepjes snel op, of heeft u er langer plezier van?
interview
Algemeen management
5 augustus 2011
Ronald Buitenhuis
2-3 minuten leestijd
Het lijkt vandaag de dag de droom van heel veel mensen: eigen baas worden. Je eigen tijd indelen, zelf je vermogen bijeensprokkelen en vooral niet om vijf uur bij de lift hoeven staan als loonslaaf. Wat zou het mooi zijn om in een soort MRI-scan het antwoord te vinden op de vraag: ben ik eigenlijk wel in de wieg gelegd voor het ondernemerschap? Josette Dijkhuizen schreef er een boek over: Het ondernemersgen.
recensie
Psychologie
4 augustus 2011
Amber Zwartbol
2-3 minuten leestijd
Roos Vonk weet met haar scherpe pen op een pijnlijk herkenbare en vaak confronterende manier de mens te beschrijven. Of beter: ze weet de menselijk ego heel erg raak te beschrijven. Laagje voor laagje. En net als je denkt: 'gelukkig, zo ben ík niet', kom je erachter dat je eigenlijk net als alle anderen bent. Net een mens. Een illusie armer; zo bijzonder, uniek en speciaal ben je dus helemaal niet. 'Menselijke gebreken voor gevorderden' is de tweede verzameling van columns van Roos Vonk. Eerdere columns verschenen in 'Ego's en andere ongemakken'.
recensie
Psychologie
4 augustus 2011
Dorien van Doorn
Tachtig procent van de mensen die tussen 1965 en 1981 geboren zijn, onderschrijft het idee van gelijke zorg voor het gezin. Toch verloopt de ontwikkeling in de richting van dit doel erg traag. Waarom is het zo moeilijk? En dan stelt deze vraag de zorg aan de orde, maar hoe zit het met de zakelijke verhoudingen, de al dan niet aangeboren intelligentie, de sociale ontwikkeling, de huiselijke verhoudingen? We hebben lang moeten wachten op een prettig geschreven boek met een overzicht van alle genderonderzoeken van de afgelopen decennia. Cordelia Fine biedt het met 'Waarom we allemaal van Mars komen'.
recensie
Psychologie
4 augustus 2011
Maarten Fijnaut
'Nu zal ik het beleven!' dacht ik bij het zien van de titel 'Het geheim van genot' van Paul Bloom. Ik keek er naar uit om hét geheim te horen waar ik al jaren naar op zoek ben. Waarom geniet ik zo enorm van die ene ervaring en waarom kan ik zo verschrikkelijk balen van iets anders? Om kort te zijn: het zogenaamde ´geheim´ is in het boek nergens te bekennen. Simpelweg omdat er geen eenduidig geheim is. De ondertitel, nieuwe inzichten in waarom en hoe we genieten, wordt gelukkig meer dan waar gemaakt. En over genot gesproken, het is een feest om dit boek te lezen dat bol staat van interessante inzichten en openbarende verklaringen over waarom we ergens van genieten!
recensie
Persoonlijke effectiviteit
4 augustus 2011
Richard van Viersen
2-3 minuten leestijd
Marc Allen neemt ons mee op reis in zijn boek 'Visionair ondernemen'. Hij trakteert ons op een verrassend en lekker leesbaar managementverhaal. Voor de ondernemers en managers onder ons, die geloven dat succesvolle business op- en uitbouwen alléén maar mogelijk is door veel en hard te werken met werkweken van minimaal 70 uur per week, is dit boek geen must. Maar voor alle overige ondernemers en managers, is dit boek van Marc Allen een echte aanrader! Het is een geslaagde mix van moderne zakelijkheid gecombineerd met spirituele business-systematiek.
recensie
Psychologie
4 augustus 2011
Claudia Broeke
3-4 minuten leestijd
'Lichaamstaal voor Dummies' van Elizabeth Kuhnke is een zeer compleet boek over lichaamstaal. In dit boek wordt tot in de kleinste details beschreven wat gebaren en houdingen kunnen betekenen. Makkelijk om inzicht te hebben in wat mensen om je heen nu echt bedoelen. En handig om je eigen houding te kunnen aanpassen.
recensie
Communicatie en media
4 augustus 2011
Annegreet van Bergen
2-3 minuten leestijd
Van auteurs die je de kunst van het overtuigen willen bijbrengen, mag je een overtuigend boek verwachten. Roderik van Grieken, Arthur Noordhuis en Donatello Piras zijn in die opzet volledig geslaagd. Hun boek ‘Debatteren om te winnen’ leest als een trein. Bovendien staat het boordevol tips om succesvol te debatteren, maar vooral ook om overtuigend te presenteren.
interview
Communicatie en media
4 augustus 2011
Annegreet van Bergen
5-7 minuten leestijd
Overtuigend presenteren en debatteren wordt steeds belangrijker. Tot voor kort was daar binnen het reguliere onderwijs slechts weinig aandacht voor. Politici, maar ook managers volgen steeds vaker communicatie- en debattrainingen. In ‘Debatteren om te winnen. De kunst van het overtuigen’ wordt een aantal belangrijke lessen op een rijtje gezet. De auteurs (Roderik van Grieken, Arthur Noordhuis en Donatello Piras) werken alledrie bij het Nederlands Debat Instituut. Managementboek Magazine sprak met Van Grieken (1972), die dit instituut in 1998 oprichtte.
recensie
Organisatiekunde
4 augustus 2011
Joost van Driessen
Het colofon van 'Slow Management: 100 jaar Taylor' vermeldt dat Frederick Winslow Taylor aan dit nummer heeft meegewerkt. Dat moeten we niet te letterlijk nemen. De befaamde managementgoeroe is in 1915 overleden. Zijn beroemde boek 'The Principles of Scientific Management' is in 2011 honderd jaar oud geworden. Reden genoeg voor Slow Management om Taylor te gedenken met een themanummer.
recensie
Algemeen management
4 augustus 2011
Joost van Driessen
Suzanne Turner heeft 'Het zwarte boekje voor managers' samengesteld. In haar inleiding geeft ze aan dat niemand dit boek zou moeten lezen. Zeker managers niet, want die kampen al met een tekort aan tijd. Is dit dan zo'n boek wat maar beter niet geschreven had kunnen worden, zodat de bomen waar het van gemaakt is hadden kunnen bijdragen aan een beter leefklimaat?
recensie
Projectmanagement
3 augustus 2011
Projectleider-Worden.nl
Een zucht ging over onze redactie toen de recensie-exemplaren werden verdeeld en de vraag werd gesteld 'Oké, wie pakt 'Zó lukt het wel!' van Arno Commandeur en diens kornuiten op?' Weer een PRINCE2-boek. Niet al te dik, dus waarschijnlijk niet meer dan een droge samenvatting. Ga d'r maar weer aanstaan. Totdat één van ons hardop een paar kreten van de flaptekst en uit het boek citeerde. 'Maak er - als het even kan - geen project van!', 'Denk in problemen, niet in oplossingen!' en hier: 'Maak stennis'! Kijk, met dat type onorthodoxe uitspraken heb je ons. Zeker als je het boekje bestempelt als 'boerenslim' en de veelbelovende titel 'Zo lukt het wel' meegeeft. Kom maar op dan!
recensie
Internet en social media
3 augustus 2011
Brigitte Koehler
Een pakkend en helder boek geschreven vol tips die iedere ondernemer direct kan toepassen. Ronnie Overgoor neemt je door middel van zijn eigen ervaringen als zelfstandige mee langs alle onderwerpen waar je als ondernemer mee te maken kunt krijgen. Dus ben je al ondernemer of denk je er over als ondernemer of zzp'er te starten dan is 'Ondernemerslessen van een InternetCowboy' echt iets voor jou.
recensie
Advisering
3 augustus 2011
Jan Jacob Bos
'Aligning the stars' wordt uitgegeven door Harvard Business School Press, dat geeft toch een beetje het gevoel dat u even zelf in de schoolbanken zit op deze prestigieuze MBA-opleiding. Maken Jay Lorsch en Thomas Tierney dat waar? Belangrijker nog, kunt u na het lezen van dit boek aan de slag om in uw eigen organisatie de sterren te laten stralen?
interview
Psychologie
3 augustus 2011
Ben Kuiken
3-4 minuten leestijd
Hoe maken mensen keuzes? Wat is de rol van het onbewuste en in hoeverre kiezen we uit vrije wil? De Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid startte in 2008 een onderzoeksproject met deze vragen als uitgangspunt. Dat heeft nu geleid tot het boek Hoe mensen keuzes maken. Een gesprek met de auteur, Wil Tiemeijer.