OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 889 van 19.518 resultaten
recensie
Organisatiekunde
19 augustus 2008
John Daamen
Bij het zoeken naar boeken over methodologie vallen twee dingen op: er is heel veel over het vakgebied geschreven en de meeste boeken zijn tamelijk dik. Misschien dat hierin ook wel een belangrijke verklaring ligt voor het feit dat het vak nogal eens stiefmoederlijk behandeld wordt. Dik nodigt namelijk niet uit. Met 'De kern van methodologie' proberen de auteurs Jan Jonker en Bert Pennink hier wat aan te doen en zetten in kort bestek het vakgebied methodologie uiteen.
nieuws
19 augustus 2008
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
175.000 dollar betaalde hij voor de opleiding. Niet om er een goede baan aan over te houden, maar om er een onthullend boek over te schrijven. De Britse journalist Philip Delves Broughton klapt uit de school over Harvard Business School.
recensie
Werk en loopbaan
18 augustus 2008
Anne-Mieke Vermeer
Anna Fels is praktiserend psychiater en publiciste, won diverse prijzen en woont met man en kinderen in New York. Zelf zag ze dus kans om gezin en ambitie te combineren. In haar praktijk zag ze dat het veel vrouwen niet lukte om aan hun ambities vast te houden, zeker wanneer ze een gezin hadden. Op zoek naar het waarom, ontdekte ze dat er nooit structureel onderzoek gedaan is naar (het vervullen van) ambitie en verschil daarin tussen mannen en vrouwen. Haar boek 'Vrouwen & Ambitie' vult die lacune op.
recensie
Verandermanagement
18 augustus 2008
Annelies Bakelaar
Deel 4 van 'De verandermanagementbox' gaat in op het krachtenveld van verandermanagement en het leren van het spelen van het veranderingsspel. Binnen veranderingen heb je tenslotte te maken met diverse invloeden, spelers en geschreven en ongeschreven spelregels. Dit is de laatste aflevering in het kader van verkennen en diagnosticeren binnen deze verandermanagementbox. Deze theoretische aflevering geeft vooral de verschillen tussen project- en procesmanagement duidelijk weer.
column
18 augustus 2008
Hans van der Loo
4-6 minuten leestijd
‘In elke groep zitten een paar klootzakken, die moet je er dus uitgooien. En weet je wat er nou gebeurt als je ze eruit hebt gegooid? Dan zitten er ineens weer twee nieuwe klootzakken bij!’ Aldus een gerenommeerde voetbalcoach voor een zaal vol verzekeringsmanagers. Sportcoaches en bedrijfsleven lijken elkaar gevonden te hebben. De zoveelste vluchtige wind of is er sprake van een heuse match?
recensie
Strategisch management
18 augustus 2008
Bertrand Weegenaar
Gustav Mahler's compositie-strategie, het Trojaanse Paard, de winkelstraten van Tokio. Ze maken allemaal onderdeel uit van het voorbeeldenpallet in het boek Big Think Strategy - met als ondertitel 'How to leverage bold ideas and leave small thinking behind' - van Bernd H. Schmitt.
achtergrond
Personeelsmanagement
15 augustus 2008
Joep Schrijvers
6-9 minuten leestijd
De mens wordt in zijn werk door vreugde- en pijn geleid. Hoe dat werkt vertelt de Fit-theorie. Als je karakter en je levensfase matchen met je werk dan is de kans groot dat je gelukkig bent.
recensie
Organisatiekunde
15 augustus 2008
John Daamen
7-10 minuten leestijd
'Je ziet het pas als je het door hebt', is inmiddels een gevleugelde uitspraak. Geldt dat ook voor het ontwerp van organisatiestructuren? Het antwoord is ja. Wat moet je dan doorzien? In 'Structuur doorzien' maken Doede Keuning en Matthijs Wolters u deelgenoot van het inzicht dat de organisatiestructuur de organisatie volgt en niet andersom; maar ook dat er bij het ontwerpen van een organisatiestructuur veel meer komt kijken dan het tekenen van een organogram alleen. Waarbij we niet mogen vergeten dat de klant degene is waarvoor we het allemaal doen.
nieuws
Inkoop en logistiek
15 augustus 2008
Pierre de Winter
3-4 minuten leestijd
Consultants vinden de Nederlandse overheid zo langzamerhand een lastige klant, zo blijkt uit een artikel van afgelopen week in Het Financieele Dagblad. De Europese aanbestedingsregels liggen zo zwaar op de maag dat ze haar zelfs vaker links laten liggen. Komt dat even mooi uit.
interview
Leiderschap
15 augustus 2008
Hans van der Klis
5-7 minuten leestijd
In zijn in februari 2008 uitgesproken oratie, in uitgebreide vorm bij uitgeverij Lemma verschenen onder de titel Professioneel bestuur, neemt Mirko Noordegraaf fel stelling tegen de generaliserende kritiek op managers in de publieke sector. ‘De discussie zou veel genuanceerder gevoerd moeten worden’, vindt de hoogleraar Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht.
nieuws
Algemeen management
14 augustus 2008
Hans van der Klis
1-2 minuten leestijd
De Nederlandse uitgeverij van Jeroen Smit, Prometheus, brengt zijn boek over de ondergang van ABN Amro ook uit in Engelse vertaling. De Nederlandse editie verschijnt in november, de vertaling in januari 2009.
recensie
Mens en maatschappij
13 augustus 2008
Harold Janssen
3-5 minuten leestijd
Het is een eigenaardige paradox die de Kentse hoogleraar Frank Furedi blootlegt in 'Waar zijn de intellectuelen?' Aan de ene kant wordt in brede kring de opvatting gekoesterd dat we leven in een kennismaatschappij. Aan de andere kant heerst er een ronduit anti-intellectueel klimaat en heerst cynisme over de vraag of objectieve kennis nastrevenswaardig of zelfs mogelijk is.
recensie
Coaching en trainen
13 augustus 2008
Joke Verplanke
4-5 minuten leestijd
Fredrike Bannink combineert in haar boek 'Oplossinggerichte mediation' oplossingsgericht werken met mediation. Deze aanpak kan ze terecht 'een nieuwe richting in mediationland' noemen. Het boek is bedoeld voor en vooral geschikt voor mediators. Fredrike Bannink is klinisch psycholoog en ervaren mediator. Een verfrissend boek, dat ook in de praktijk goed werkt!
recensie
Non-profit
13 augustus 2008
Marjan Grootveld
3-4 minuten leestijd
Wat een aantrekkelijk boek, 'Het einde van de krekelspecialist'. Mooi vormgegeven en met een boeiende en goed leesbare afwisseling van analyse, citaten en theorie. En natuurlijk met een prikkelende titel, die verwijst naar het verdwijnen van bepaalde specialistische kennis uit organisaties.
column
13 augustus 2008
Jaap Boonstra
3-4 minuten leestijd
Mensen in andere landen hebben andere gewoonten dan thuis. Daar hebben we in onze vakanties vaak plezier om. Andere culturen zijn vaak een bron van verbazing. Soms leiden die tot onhandigheid maar bijna altijd dragen cultuurconfrontaties bij aan nieuwe inzichten.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
13 augustus 2008
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
Je passie vinden en volgen is helemaal niet zo moeilijk, zo luidt de boodschap van het boek Passie! Een aardig boek, maar inhoudelijk een beetje dun.
recensie
Projectmanagement
12 augustus 2008
Bas Braad
Het boek van David de Graaf 'Integraal programmamanagement' speelt heel goed in op de toenemende complexe problemen waar ondernemingen en instellingen mee te maken krijgen. Immers, voor die problemen moet gezocht worden naar noodzakelijke of gewenste oplossingen. Bij de analyse van die problemen wordt veelal de kluwen van met elkaar verband houdende zaken zichtbaar: deze kan alleen ontward worden als u naar de integrale oplossing zoekt. De projectmanagementaanpak die nog vaak gehanteerd wordt, is ontoereikend. Complexe problemen vragen om een integrale programmamanagement aanpak.
recensie
Algemeen management
11 augustus 2008
Steven de Jong
6-8 minuten leestijd
Hoewel ik niet de meest rustige omgeving heb uitgekozen om het boek Spiegelen met de top te bespreken, biedt mijn locatie - een terras op een drukke T-splitsing aan het Weena in Rotterdam - een prima uitzicht op wat Martin Simon een ‘bedorven hutspot van organisatietypologieën’ zou noemen.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
11 augustus 2008
Peter de Roode
2-3 minuten leestijd
Mensen zijn verbazingwekkend slecht in staat om aan te geven welke factoren hun gedrag beïnvloeden. De algemene opvatting is dat 'overtuigen' een kunst of kunstje is, iets wat je aan je intuïtie kan overlaten. De auteurs van 'Overtuigingskracht' spreken dit tegen: overtuigen is een wetenschap. In een zeer overzichtelijk boek dat voortborduurt op Cialdini's besteller 'Invloed', worden vijftig thema's besproken die zowel voor privé-doeleinden als voor zakelijk gebruik toepasbaar zijn.
column
8 augustus 2008
Yousri Mandour
3-5 minuten leestijd
Het Europees kampioenschap voetbal is nog niet afgelopen, of het volgende mega sportevenement staat op punt om te beginnen: de Olympische Spelen in Beijing. Welke mogelijkheden biedt dit evenement tot profilering voor het bedrijfsleven?