OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 892 van 19.520 resultaten
nieuws
Economie
22 juli 2008
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
Bij Business Contact verschijnt dit najaar de vertaling van Common Wealth van Jeffrey D. Sachs, onder de titel 'Welvaart voor de wereld'. Geeft dit boek van het economisch wonderkind een nieuwe aanzet voor een golf managementboeken over duurzaamheid?
recensie
Algemeen management
21 juli 2008
Carla Verwijs
2-3 minuten leestijd
Als kennis tegenwoordig de belangrijkste productiefactor van bedrijven is geworden, dan zijn de meeste managers kennismanagers geworden. Deze redenering heb ik niet zelf verzonnen, maar haal ik uit de inleiding van 'Praktijkgericht kennismanagement', een boek geschreven onder redactie van Donald Ropes en Christiaan Stam. Het geeft aan dat de competenties van de moderne manager veel aspecten van kennismanagement bevatten.
recensie
Projectmanagement
21 juli 2008
Boka Lakic
Dit boek is bedoeld als lesstof voor studenten binnen het hoger onderwijs. Het is een compact, toegankelijk geschreven boekwerk vol tips, tricks en self-assessments waarmee studenten kennis kunnen maken met algemene managementvaardigheden. Dit boek biedt een solide basis voor een eerste kennismaking met algemene managementvaardigheden. Voor een startende projectmanager biedt dit werk een goede houvast.
column
21 juli 2008
Hans van der Loo
4-6 minuten leestijd
Er is een bezielde aanpak, een bezonnen aanpak, en een beminnelijke aanpak. Die laatste blijkt het meest succesvol, maar gek genoeg hoor daar het minst over. Waarschijnlijk omdat bedrijven die deze aanpak hanteren juist de rust en stilte koesteren tijdens hun weg naar boven.
recensie
Verandermanagement
18 juli 2008
Gertjan de Groot
3-4 minuten leestijd
'Veranderdiagnose' is mooi vorm gegeven en prachtig uitgevoerd, waardoor de schilderijen, de filmfragmenten en de gedichten die hij bij de diagnose gebruikt goed tot hun recht komen. Bovendien bevat het een paar zinnen die beklijven. Ik noem er twee. 'Want wie anderen in beweging wil krijgen, zal moeten uitgaan van hun beleving van de werkelijkheid.' 'Het maakt het verschil begrijpelijk tussen de fanatieke dertigers die door confronteren en afrekenen willen leidinggeven aan laid-back vijftigers die de relativiteit van de bovenstroom hebben ingezien en de waarde van de onderstroom beter aanvoelen.'
recensie
Verandermanagement
18 juli 2008
Friso van Abbema
Waarom zouden managers en adviseurs altijd moeten denken vanuit het perspectief dat verandering beter is voor een organisatie? Vanzelfsprekendheden over verandering gaan op de helling in het boek 'Onveranderbaarheid van organisaties' van Leike van Oss en Jaap van 't Hek. Van Oss en Van 't Hek zijn aanhangers van het sociaalconstructivisme van Karl Weick en de Nederlandse vertegenwoordigers Thijs Homan en Wim de Moor. In de vele sprekende cases klinkt hun advies en interim-managementervaring van organisatievragen.nl door. Hun benadering van vraagstukken blijkt uit de keuze voor een variëteit aan beelden en analoge perspectieven op onveranderbaarheid. Dit spreekt ook uit de fraaie intermezzo's door toppers uit diverse gebieden: taalkunde, neurologie, woningbouw, sociologie, biologie, filosofie en archeologie.
recensie
Algemeen management
18 juli 2008
Pierre Pieterse
14-19 minuten leestijd
Het boek Het is mooi geweest - Het kantoor is geen pretpark van de Duitse communicatiedeskundige Judith Mair is een pleidooi voor herwaardering van klassieke organisatieprincipes, zoals strikte regels, vaste werktijden, elkaar niet tutoyeren en een verbod op het gebruik van mistig jargon verpakt in modewoorden als ‘innovatief’, ‘creatief’ en ander uitbundig communicatief zelfvertoon. Een provocatief geluid uit een periode waarin organisaties een speeltuin moesten worden om de ‘homo ludens’ zich te laten ontplooien.
achtergrond
Algemeen management
18 juli 2008
Bertrand Weegenaar
4-6 minuten leestijd
Een bekende leugenaar komt naar je toe en zegt: 'Wat ik nu ga zeggen, is de waarheid!' Hoeveel vertrouwen hecht je aan zijn volgende verhaal? Dit schoot door mijn hoofd bij het lezen van de laatste bladzijde van Keen’s pamflet De @-cultuur.
recensie
Verandermanagement
17 juli 2008
Gertjan de Groot
4-5 minuten leestijd
De illusie dat je als manager of adviseur beoogde veranderingen bereikt door er hard op te sturen en goed te plannen, viert hoogtij. Het aantal publicaties over geplande veranderingen groeit de laatste jaren enorm en voedt daarmee deze illusie.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
17 juli 2008
Sandra Barendrecht
3-4 minuten leestijd
Zeventien pagina's met verwijzingen naar bronnen doen vermoeden dat de econoom Tim Harford, auteur van het boek 'Waarom we doen wat we doen', zijn huiswerk grondig gemaakt heeft. Het boek hangt dan ook elkaar van onderzoeksbeschrijvingen en zijn interpretaties hiervan. Of het nu gaat over racisme, de atoombom, criminaliteit, seks, het huwelijk, stedenbouwkunde, ambitieuze studenten of internetdating, Harford vertaalt menselijk gedrag bij voorkeur langs de lijn van 'kosten en baten'. Volgens hem kun je zonder begrip van de rationele keuzes die ten grondslag liggen aan ons gedrag, de wereld waarin wij leven niet begrijpen.
recensie
Algemeen management
17 juli 2008
Marjan Grootveld
2-3 minuten leestijd
'Hergebruik is het ultieme doel van kennismanagement.' Bijna terloops, op pagina 56 van 'Praktijkgericht Kennismanagement', verschijnt deze belangrijke uitspraak, waar ik volkomen mee instem. En daarmee typeert deze uitspraak dit boek: al valt er te twisten over de volgorde van onderwerpen en over de accenten die Donald Ropes en Christiaan Stam plaatsen, er staat veel waars in en zeker ook veel leerzaams. Het boek wil de hbo- of universitaire managementstudent helpen een eigen visie te ontwikkelen op kennismanagement om kennisproductiviteit te verbeteren: ik denk dat ze hieraan een flinke kluif hebben.
nieuws
Algemeen management
17 juli 2008
Steven de Jong
Veertig jaar na het overlijden van Franz Kafka’s vriend en biograaf Max Brod zal tot nog toe geheim gebleven werk openbaar worden.
recensie
Strategisch management
17 juli 2008
Bertrand Weegenaar
1-2 minuten leestijd
Groeien. Wie wil dat niet? In zijn boek Mastering the Rockefeller Habits ontvouwt Verne Harnish een 'boost methode' om te komen tot even gestage als explosieve groei. Dit boek is nu in Nederlandse vertaling beschikbaar: De Rockefeller strategie. Het handboek voor snelgroeiende bedrijven.
achtergrond
Algemeen management
16 juli 2008
Steven de Jong
2-3 minuten leestijd
Als het aan Franz Kafka had gelegen, wisten we nu niet wie hij was en wat hem bezielde. Al zijn manuscripten moesten na zijn dood verbrand worden. Zijn vriend Max Brod moest daarvoor zorgen, maar schond deze laatste wens op zo'n grove wijze dat zelfs de nooit verzonden brief aan Kafka's vader nu de halve wereld bereikt heeft.
interview
Algemeen management
16 juli 2008
Hans van der Klis
6-9 minuten leestijd
Met het HOE-boek voor de coach hebben Joost Crasborn en Ellis Buis een praktisch en breed georiënteerd werk afgeleverd, dat zowel een visie uitdraagt op de positie en het werk van de coach als voorziet in praktische tips. 'Je hebt het als coach niet altijd nodig om tot actie over te gaan om waarde toe te voegen.'
nieuws
Algemeen management
15 juli 2008
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
De 25 grootste beursgenoteerde ondernemingen van Nederland maken weinig werk van hun diversiteitsbeleid. Althans: in hun jaarverslagen of op hun recruitment sites is weinig concrete informatie te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek dat het bureau Invictus uitvoerde in opdracht van het jonge vakblad Werf&.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
15 juli 2008
Hilde Veraart-Maas
Bij het socratisch coachen hanteer ik het principe: 'Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden.' Martin Appelo maakt die wil tot veranderen tot het centrale thema in dit boek. Socratisch Motiveren helpt om er uit te halen wat er in zit. Wat er (nog) niet inzit, kan er ook (nog) niet uitkomen. 'Socratisch motiveren' is een duidelijk en waardevol boek.
recensie
Organisatiekunde
15 juli 2008
Ilja Jacobs
3-4 minuten leestijd
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een onderwerp van deze tijd. Door films als 'An inconvenient truth' is de aandacht hiervoor alom aanwezig. Ondernemingen stellen bijvoorbeeld speciale sociale of milieujaarverslagen op. Dick de Waard is accountant en gespecialiseerd in het beoordelen van deze jaarverslagen. Voor zijn promotieonderzoek heeft hij de rol van toezichthouders bij MVO onderzocht.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
15 juli 2008
Jan Boerstra
4-5 minuten leestijd
Harmonieus en constructief samenwerken met begrip voor elkaars opvattingen en belangen, wie wil dit niet? Hoe we ook ons best doen, toch zien we het in de praktijk vaak mislukken. In 'Geweldloze communicatie' beschrijft Marshall B. Rosenberg hoe we, door ons in te leven in de behoeften van onszelf en anderen, beter in staat zijn conflicten te vermijden en meer kunnen bereiken.
column
14 juli 2008
Ralf Knegtmans
3-4 minuten leestijd
De afgelopen decennia hebben managementboeken als ‘Built to last’ en ‘Good to great’ genoegzaam aangetoond wat de waarde is van zeer getalenteerde managers binnen organisaties. In mijn dagelijkse werk als (executive) searcher in hogere echelons van het bedrijfsleven en het publieke domein, word ik regelmatig geconsulteerd over identificatie en behoud van topmanagement.