OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 902 van 19.527 resultaten
recensie
Persoonlijke effectiviteit
20 mei 2008
Pierre de Winter
Bewegende beelden van Adriaan de Man is een soort ‘Ode’ in boekvorm. Geschreven en waarschijnlijk ook te lezen door mensen die het heersende pessimisme en de consumptiegerichtheid in de gangbare media meer dan beu zijn.
achtergrond
Economie
20 mei 2008
Ben Kuiken
2-3 minuten leestijd
De topmannen van Nederlandse bedrijven zijn boos. Boos omdat ‘men’ hun salaris te hoog vindt. Dreinend dreigen ze weg te gaan uit Nederland.
recensie
Personeelsmanagement
19 mei 2008
Annelies Bakelaar
De wereld draait door en met elkaar willen we digitaler, grenzelozer en vitaler zijn dan ooit. Het boek 'De WERKelijkheid van morgen' van Hans van der Heijden en Saliha Bochhah beschrijft de zeven megatrends op het gebied van HRM die de komende jaren op werkgevers en werknemers afkomen. Een waardevol toekomstboek dat een goed beeld geeft van alles wat er op ons afkomt wat betreft macro-ontwikkelingen.
recensie
Algemeen management
19 mei 2008
Ben Kuiken
1-2 minuten leestijd
Ondernemers zijn doeners, geen denkers. Ze beginnen met een idee, voeren dat uit, en als het een goed idee is, verdienen ze er nog geld mee ook en groeit hun bedrijf. Zo simpel kan het zijn. Maar in ieder ondernemersleven komt een moment dat het niet meer zo simpel is. Dan groeit het bedrijf naar een bepaalde omvang en moeten er keuzes worden gemaakt. Gaan we voor verdere groei of blijven we zo groot als we nu zijn? En als we willen groeien, hoe organiseren we dat dan? Hoe maken we ons bedrijf meer waard?
column
19 mei 2008
Marijke Lingsma
4-5 minuten leestijd
Wij, dat zijn bedrijfscoaches, moeten vaak uitleggen dat wij niet zijn als zij, en dat zijn dan sportcoaches en voetbalcoaches in het bijzonder.
nieuws
Economie
19 mei 2008
Justin van Lopik
3-4 minuten leestijd
U kunt het bijna niet gemist hebben. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de jaarlijkse discussie over topsalarissen kwam De Volkskrant met het boek Het grote graaien van Volkskrantredacteur Xander van Uffelen. Van Uffelen onderzocht hoe de topsalarissen zich sinds ze openbaar zijn hebben ontwikkeld, en gaat in op de verklaringen die daarvoor bestaan.
achtergrond
Mens en maatschappij
19 mei 2008
Steven de Jong
8-11 minuten leestijd
De enige die nog gelooft in Hillary Clinton, is Hillary Clinton zelf. Ze lijkt in te spelen op het zogenaamde 'bandwagon-effect', de idee dat kiezers liever nog op een winnaar stemmen dan op de kandidaat van hun voorkeur. Terwijl alles erop wijst dat ze de strijd van Obama niet meer kan winnen, blijft ze zich presenteren als de winnende kandidaat. Maar Will Tiemeijer, onderzoeker van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), betwijfelt in zijn boek Wat 93,7 procent van de Nederlanders moet weten over opiniepeilingen of dat bandwagon-effect wel bestaat.
nieuws
Strategisch management
19 mei 2008
Bertrand Weegenaar
1-2 minuten leestijd
C.K.Prahalad is één van de grootste en meest gerespecteerder businessdenkers van dit moment. De laatste jaren heeft hij concepten als "core competences", "strategic intent" en "the fortune at the bottom of the pyramid" theoretisch onderbouwd. Veel bedrijven zijn groot mee geworden of een andere koers mee gaan varen. Nu is het tijd voor "co-creation".
achtergrond
Personeelsmanagement
16 mei 2008
Joep Schrijvers
4-5 minuten leestijd
De PvdA was er in haar verkiezingsprogramma helder over: kinderopvang tot drie dagen moet gratis. De rest met bijbetaling. Niet voor niets kregen de sociaaldemocraten deze week klop van de oppositie nu het kabinet weer op diezelfde kinderopvang wil bezuinigen. In 2007 zijn de kosten van de opvang door de enorme toeloop uit de hand gelopen. Nu rest alleen de politieke strijd wie voor dat succes moet opdraaien
nieuws
Mens en maatschappij
16 mei 2008
Steven de Jong
1-2 minuten leestijd
Alles wijst erop dat Hillary Clinton de strijd tegen Barack Obama niet meer kan winnen. Toch weerhoudt dit de voormalige first lady er niet van zich te blijven presenteren als de winnende kandidaat. “This thing is far from over”, was dan ook de strijdvaardige reactie van campagnemanager Terry McAuliffe op John Edwards’ steun aan Barack Obama.
nieuws
Economie
16 mei 2008
Pierre de Winter
3-4 minuten leestijd
Met de benoeming van een onafhankelijke chairman van de board of directors willen de erven Rockefeller – grootaandeelhouders en erfgenamen van de oprichter van het bedrijf – bij oliemaatschappij ExxonMobil een duurzamer beleid afdwingen.
interview
Advisering
15 mei 2008
Hans van der Klis
5-6 minuten leestijd
Interim-managers, adviseurs, projectleiders en zelfs managers in vaste dienst groeien steeds meer naar elkaar toe. Deze tijdelijke leiders - ook permanente managers zijn welbeschouwd tijdelijk in dienst - krijgen in toenemende mate te maken met de verwachting dat zij meer betekenen voor de ontwikkeling van de organisatie én van de mensen die er werken. Dat vergt van veel managers, adviseurs en projectleiders een grotere dienstbaarheid dan zij tot nu toe gewend zijn. Dat betoogt Nyenrode-docent en organisatiecoach Jaap Schaveling in zijn nieuwe boek Tijdelijk leiderschap.
nieuws
Financieel management
15 mei 2008
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
Volgens VVD Fractieleider Mark Rutte is het schandalig dat premier Balkenende niet heeft ingegrepen bij de overname van ABN Amro. Had hij enige druk uitgeoefend, dan was het misschien toch tot een fusie met ING gekomen; een combinatie die de vijfde bank ter wereld was geweest. Maar Rutte is wel wat laat met zijn kritiek.
recensie
Leiderschap
14 mei 2008
Carolien de Monchy
4-5 minuten leestijd
De vraag waar het in 'The 9 Disciplines of a Facilitator' over gaat is: wat heb je nodig om een groep of een team te leiden in het begin van de 21ste eeuw? Zeer terecht merken Jon en Maureen Jenkins op dat besluitvorming en samenwerking in organisaties van diverse mensen input vraagt.
recensie
Coaching en trainen
14 mei 2008
Daniëlle de Jonge
2-3 minuten leestijd
Een praktijkboek over coaching is een welkome aanvulling op alle reeds bestaande boeken over dit onderwerp. Goede coaching is een van de belangrijkste factoren voor succesvolle medewerkers. Toch wordt het nog te vaak onderschat en 'doen we het wel even' of doen we het juist helemaal niet. Tijd dus voor actie en vooral voor praktische tips hoe de coach het beste te werk kan gaan. Erik de Haan en Yvonne Burger nemen in 'Coachen met collega's' de insteek van de collega als coach. Slim, want waarom zou de coach altijd een leidinggevende moet zijn?
recensie
Organisatiekunde
14 mei 2008
Jaap Hollaar
1-2 minuten leestijd
Ben Baarda, Martijn de Goede en Joost Teunissen schreven een uitvoerige handleiding voor het opzetten en uitvoeren van kwantitatief onderzoek. Baarda en De Goede zijn onder andere als docenten methodeleer en statistiek verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Teunissen is inspecteur voor het basisonderwijs. De auteurs zijn experts in onderzoeksmethodiek, wat opvalt door de eenvoudige manier waarop zij deze, voor menigeen ingewikkelde materie, weergeven.
recensie
Mens en maatschappij
14 mei 2008
Jaap Hollaar
Auteur Peter Swanborn schreef diverse boeken op methodologisch gebied. Dit boek 'Methoden van sociaal-wetenschappelijk onderzoek' gaat over de manier waarop in deze wetenschappen gezocht wordt naar een antwoord op de onderzoeksvragen. 'Methodos' betekent immers: 'de weg waarlangs'. Een praktisch geschreven boek over het doen van sociaal-wetenschappelijk onderzoek.
nieuws
Algemeen management
14 mei 2008
Joep Schrijvers
1-2 minuten leestijd
Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau moet de Europese Unie naar vraaggestuurd immigratiebeleid. Kenniswerkers mogen blijven, laaggeschoolden mogen na gedane arbeid weer terug.
recensie
Werk en loopbaan
13 mei 2008
Peter Vermeulen
3-5 minuten leestijd
Wie wil niet iets speciaals van zijn leven en van zijn werk maken? Wie wil er niet van sleur naar passie in zijn werk? Mark Sanborn geeft in 'De Fred factor' de geheimen van Fred prijs. 'Wees als Fred en maak iets speciaals van je leven en je werk, ' schrijft Mark Sanborn, directeur van een adviesbureau voor leiderschapsontwikkeling. In de 'Fred factor' staat het verhaal van postbode Fred centraal. Door middel van hem kunnen we nieuwe energie en creativiteit in ons werk en leven brengen. Maar hiervoor moeten we dit net als hij wel in praktijk gaan brengen. Maar welk nieuws komt Fred ons eigenlijk in de brievenbus bezorgen?
recensie
Organisatiekunde
13 mei 2008
Annelies Bakelaar
In dit dunne boekwerkje concentreren de auteurs zich op bevindingen van het management en de klanten van zowel publieke als private SSC's. Het leveren van kwalitatieve services tegen een goede prijs is en blijft één van de belangrijkste motieven voor het opzetten van een SSC. Dit kleine, maar handzame en praktische boek is toegankelijk geschreven, bevat precies het juiste aantal pagina's om het boek in één keer uit te kunnen lezen. Heerlijk, eindelijk een praktisch managementboek over de ontwikkeling van SSC's zonder teveel woorden.