OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 913 van 19.523 resultaten
recensie
Persoonlijke effectiviteit
26 februari 2008
Carla Verwijs
De recensie van 'Eat that frog', het boek van Brian Tracy, ligt al veel te lang op afronding te wachten. Ik pak het boekje op, lees het door, blader nog eens in het boek en ga weer iets anders doen. Iets dat makkelijker is, maar wat minder voldoening geeft dan de afronding van deze recensie. Dit is nou net waar 'Eat that frog' om draait: we moeten ons uitstelgedrag aanpassen en die taken waar we zo tegenop zien meteen aanpakken.
recensie
Marketing
26 februari 2008
Hugo-Jan Ruts
In 'Het Merk Mens' tracht Fons van Dyck de huidige, nieuwe tijdsgeest te vangen. Hij pluist die tijdsgeest uiteen in een negental drijfveren. En hij laat zien hoe bekende merken op die tijdsgeest in weten te spelen.
achtergrond
Non-profit
26 februari 2008
Steven de Jong
4-6 minuten leestijd
"Moderne, complexe samenlevingen balanceren op de grens van chaos en orde", schrijft Geert Teisman in zijn boek over publiek management. "Er is behoefte aan orde, maar tegelijkertijd bestaat er weerstand tegen een overdosis aan regels en wetten. Er is behoefte aan innovatie, maar ook angst voor ongewenste ontwikkelingen."
recensie
Leiderschap
25 februari 2008
Jan Boerstra
'Synchroniciteit' gaat over persoonlijke groei in ontmoetingen en gebeurtenissen waarin toeval geen werkelijk toeval is, maar waarin ontwikkelingskansen je in feite toevallen. Of zoals door Paulo Coelho zo mooi is verwoord: 'when you want something, all the universe conspires in helping you to achieve it'. Een inspirerend boek over iemand die ontdekt dat er meer is dan de jacht op materieel succes en gewin.
recensie
Strategisch management
22 februari 2008
Leo Kerklaan
3-5 minuten leestijd
Dit is het boek waar de fans van de Balanced Scorecard op gewacht hebben. De Balanced Scorecard heeft zich een vaste plaats verworven in de literatuur over indicatoren. Indicatoren worden gebruikt om bedrijfsprestaties te meten, en zoals Kaplan en Norton uitgebreid uit de doeken doen om prestaties te managen. De subtitel 'translating strategy into action' verraadt waar het de auteurs om gaat. De ideeën van Kaplan en Norton zijn geleidelijk aan gegroeid en via publicaties in Harvard Business Review successievelijk bekend geworden.
nieuws
Economie
22 februari 2008
Bertrand Weegenaar
The power of unreasonable people How Social Entrepreneurs Create Markets That Change the World is vers van de pers. Aangekondigd als het boek waarop tijdens het World Economic Forum (WEF) het drukst over werd gesproken. Auteurs John Ellington en Pamela Hartigan hebben de handschoen opgepakt en de bijzondere modellen bestudeert die in de periferie van de 'grote' Westerse economieën worden uitgewerkt en geïmplementeerd. Innovaties in Derde Wereldlanden zijn vaak uit nood geboren, maar daarmee niet minder waardevol, krachtig en bruikbaar.
recensie
Marketing
19 februari 2008
Bert Peene
De student die ingewijd wilde worden in de wereld van merkenmanagement, had tot nu toe eigenlijk alleen Riezebos' 'Merkenmanagement' tot zijn beschikking. Een brede inleiding waarin vrijwel alles te vinden is wat je over het onderwerp moet weten; met gepaste diepgang. Over branding is natuurlijk veel meer gepubliceerd, maar al die boeken missen toch vaak de overzichtelijkheid, volledigheid en toegankelijkheid van dit boek.
achtergrond
18 februari 2008
Steven de Jong
6-9 minuten leestijd
"Volle bak!" Een dame van middelbare leeftijd beent brasserie 'Achterom' in Berkel en Rodenrijs binnen. Ze neemt met haar vriendin plaats aan de tafel achter mij. De mevrouw gedraagt zich alsof ze haar eigen woonkamer betreedt, zoals iedereen zich hier gedraagt alsof het hun thuis is.
recensie
Algemeen management
15 februari 2008
Hugo-Jan Ruts
'N.E.X.T.' is een pamflet over de onderneming van de toekomst. Hans Peter Roel roept in zijn boek op tot het radicaal anders organiseren van bedrijven. Er moet meer ruimte komen voor creativiteit en talent. De onderneming van de toekomst is gericht op innovatie en heeft een radicaal andere managementstijl.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
14 februari 2008
Tica Peeman
3-5 minuten leestijd
De kracht van dit boek zit in de overduidelijke boodschap: het draait om vertrouwen wanneer het gaat om wat er nodig is om van organisaties en jezelf een succes te maken. Deze boodschap is uitgebouwd in een helder, goed onderbouwd verhaal met een duidelijke rode lijn.
recensie
Marketing
13 februari 2008
Chantal Bakker
1-2 minuten leestijd
'Een praktische kijk op marketing- en strategiemodellen' is een prettig naslagwerk over de belangrijkste marketing- en strategiemodellen.
recensie
Organisatiekunde
12 februari 2008
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
'Waarom willen organisaties voor hetzelfde advies nog een vijfde keer betalen?' Met deze vraag maken de auteurs duidelijk dat 'kennis hebben van' nog geen 'doen' is. Kennis die is opgedaan door lezen of door onderwezen worden, beklijft veel minder en zet minder aan tot actie, dan leren dat gebaseerd is op doen. Misschien geen nieuwe boodschap, maar desondanks kunnen veel organisaties dit rijk gedocumenteerde boek met praktische adviezen gebruiken om van een praatcultuur naar een actiegerichte cultuur te komen.
recensie
Algemeen management
12 februari 2008
Hans van der Loo
4-6 minuten leestijd
Innovatie geldt momenteel als hoogste managementgebod. Iedere manager weet dat het continue vernieuwen van producten, diensten en processen noodzakelijk is om succesvol te zijn. Maar hoe zit het met de vernieuwing van het management zelf? Met andere woorden, hoe is het gesteld met de managementinnovatie? Niet zo goed, als men de woorden van managementgoeroe Gary Hamel mag geloven uit zijn boek 'The Future of Management'.
recensie
Economie
7 februari 2008
Nico Beenker
3-4 minuten leestijd
Alan Greenspan is de man die we vooral kennen als voorzitter van de Federal Reserve en van zijn fameus raadselachtige financieel economische uitlatingen voor het Amerikaanse Congres. Hij heeft zijn memoires gepubliceerd, die nu ook in het Nederlands zijn vertaald. Dit is een boek waar je even voor moet gaan zitten. Bijna zeshonderd pagina's dik overspant het ruim driekwart van de vorige eeuw.
recensie
Algemeen management
7 februari 2008
Bertrand Weegenaar
Dit succesvolle boek, Ondernemers zijn ezels (Balans) van Paul Fentener van Vlissingen, is inmiddels aan zijn elfde druk toe. Helaas start het met het interview in Volkskrant Magazine van 3 juni 2006, één die mij respect heeft gegeven voor de mens Fentener van Vlissingen, dat kort voor zijn dood verscheen. Kind uit een bekend ondernemers geslacht, gunt hij ons in dit boek een blik in de ondernemerswereld van de SHV. Ondanks de positie als president-directeur van één van de grootste bedrijven in Nederland toont van Vlissingen zich een nederig en innemend mens.
recensie
Leiderschap
6 februari 2008
Hugo-Jan Ruts
4-6 minuten leestijd
Hoe het kan dat Hillary, naast steun, ook zoveel antipathie opwekt bij de Amerikaanse kiezers? Dit wordt duidelijk in de biografie 'Hillary Rodham Clinton' van Jeff Gerth en Don van Natta. Zij geven een scherp beeld van een van de hoofdrolspelers van in wat gerust mag heten: een van de boeiendste (voor)verkiezingen in de VS in jaren. Een beeld dat beslist anders is dan Hillary zélf wil geven.
recensie
Financieel management
5 februari 2008
Nico Beenker
2-3 minuten leestijd
Willem Middelkoop, beurscommentator bij RTL Z en journalist, gaat in 'Als de dollar valt' aan de hand van honderd vragen in op het wereldwijde financiële systeem dat tegenwoordig gebaseerd is op schulden in plaats van bezittingen. Hij signaleert een gigantisch groeiende geldhoeveelheid over de hele wereld. Verder geeft hij citaten van veel bankiers die erg angstig zijn voor een val van de Amerikaanse dollar en de gevolgen voor de wereldeconomie.
recensie
Marketing
5 februari 2008
Hans van der Loo
'Authenticiteit' is het nieuwe toverwoord. Hoe authentiek zijn de producten die u koopt, of de mensen waar u mee omgaat? Joseph Pine en James Gilmore komen met twee criteria om authenticiteit te meten: 'waarachtigheid' en 'geloofwaardigheid'.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
5 februari 2008
Carla Verwijs
George Parker is, naast schrijver ook illusionist. Illusionisten staan erom bekend dat ze je aandacht afleiden, zodat je niet ziet wat er in werkelijkheid gebeurt. Als je anders naar de wereld leert kijken, zul je creatiever zijn. Dat is het uitgangspunt van 'Het grote boek van de creativiteit'. Dit boek bestaat uit drie boeken, te weten: 'De Psychologie van de Aandacht' (boek 1), 'Het Handboek Creëren' (boek 2) en 'Het ABC van de Creativiteit' (boek 3).
achtergrond
Marketing
4 februari 2008
Steven de Jong
3-4 minuten leestijd
Waar ik me hevig over op kan winden zijn vazen. Niet gewone vazen, maar siervazen. Begrijp me goed, met losstaande siervazen heb ik geen enkel probleem. Nee, het stoort me pas als ik ze met zijn tweeën aantref, dicht bij elkaar, op een verder lege vensterbank. Deze hardnekkige irritatie heb ik opgelopen toen ik vorig jaar elke avond vanaf het station door een nieuwbouwwijk naar huis moest lopen. Erger kun je een mens niet aandoen. Waar ik ook keek, overal zag ik ze in paartjes in de vensterbanken van brave burgermanshuizen staan. Had het ene huis ze, dan kon je er donder op zeggen dat de buren ze ook hadden. Van die lange, slanke, glazen siervazen. Verschrikkelijk! Niet omdat ik ze lelijk vind, maar omdat ik ze overal – zonder reden – tegenkom. Het zijn de tuinkabouters van de 21ste eeuw.