OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 61 van 19.496 resultaten
Interview
Verandermanagement
2 april 2024
Peter Spijker
8-12 minuten leestijd
Uilke Duinstra verzorgt al zo’n 10 jaar innovatieworkshops. Zijn ervaring is dat kansrijke, innovatieve ideeën vaak niet worden omarmd door de eigen organisatie. Omdat je in elke organisatie twee groepen hebt met verschillende gezichtspunten, legt hij uit in ‘Corporate Alt Delete’. Als je ze bij elkaar krijgt en opnieuw naar de eigen business laat kijken, kan de organisatie daadwerkelijk een versnelling maken op innovatie.
nieuws
Psychologie
29 maart 2024
Jeroen Ansink
4-6 minuten leestijd
Hij heeft in zijn leven nooit een college economie gevolgd, maar won er in 2002 evengoed een Nobelprijs voor. De woensdag op 90-jarige leeftijd overleden psycholoog Daniel Kahneman kreeg zijn onderscheiding vanwege ‘de integratie van inzichten uit psychologisch onderzoek en de economische wetenschap, met name op het terrein van de menselijke oordeel- en besluitvorming’.
achtergrond
Algemeen management
29 maart 2024
Bertrand Weegenaar
9-13 minuten leestijd
Er is geen betere tijd geweest om veranderkundige te zijn of te worden. Er zijn vele transities, sommige zwaarder dan de andere. En elke transitie is een traject, soms een worsteling, een pad met stekelstruiken en valkuilen. Met een beperkte garantie op succes. In deze aflevering van Uit de boeken gaat Bertrand Weegenaar in op de vele boeken die helpen om transities in goede banen te leiden.
preview
Ondernemen
29 maart 2024
Hans van der Loo
3-4 minuten leestijd
Waarom een boek over Taylor Swift? Ik zou me er makkelijk af kunnen maken en zeggen dat ik het uit pure fascinatie heb geschreven. Of omdat er (vreemd genoeg) geen gedegen boek over haar bestaat. Maar dat is niet de werkelijke reden.
podcast
Leiderschap
28 maart 2024
Frank Schaper
2-3 minuten leestijd
Drie vuistdikke boeken over Donald Trump verschijnen dit jaar van Frank Schaper. Het eerste is net verschenen en gaat in op de 40 (!) rolmodellen van Trump. Een enorme hoeveelheid werk bovenop de actualiteit. Hoe Schaper dit heeft aangepakt, en hoe hij van een studie Lucht- en Ruimtevaart, een managementcarrière bij de KLM en boeken over het Enneagram nu bij deze trilogie van Trump is uitgekomen hoor je in de nieuwe aflevering van De Boekenpraktijk.
recensie
Economie
27 maart 2024
Elly Stroo Cloeck
4-6 minuten leestijd
Ik verbaas me er altijd over dat het zo lastig is om financiering te krijgen voor duurzame initiatieven. ‘Die stomme banken!’ mopper ik dan. Na het lezen van het prima boek ‘Duurzame financiering’ van Barbara Baarsma en Maarten Biermans begrijp ik het véél beter. Het blijft niet bij uitleg waarom duurzaam financieren níét lukt, er is ook veel aandacht aan hoe wél. Ook nuttig voor de financiers dus!
recensie
Communicatie en media
27 maart 2024
Roy van den Anker
1-2 minuten leestijd
Professionele boeken over het schrijven van (marketing)teksten zijn er genoeg. Net zoveel boeken als mijn eigenwijsheid groot is. Van mijzelf vind ik dat ik in de loop van de jaren best het één en ander heb opgestoken over dit onderwerp. Hoe verrassend is het dan om toch weer een lesje te leren.
Interview
Leiderschap
27 maart 2024
Hans van der Klis
7-10 minuten leestijd
Met haar nieuwe boek ‘Sensitieve intelligentie’ breekt Ann Baeke een lans voor durven vertrouwen op ons gevoel en onze intuïtie. Die worden te vaak nog genegeerd, waardoor een deel van onze intelligentie onbenut blijft. ‘Met je gevoel kun je een laag aanraken die nu onbenut is en die we echt nodig hebben binnen organisaties.’
preview
Communicatie en media
27 maart 2024
Chris Fenning
3-4 minuten leestijd
De eerste minuut is een stap-voor-stap gids voor bondige en heldere communicatie in dagelijkse werkgesprekken. In het boek laat Chris Fenning zien hoe je de eerste minuut goed doorkomt, en waarom dat cruciaal is voor heldere communicatie. Hij vertelt erover in zijn preview.
recensie
27 maart 2024
Danny Mullenders
4-5 minuten leestijd
Dit boek werd alweer 10 jaar geleden geschreven. Het springt positief uit tussen alle boeken over het thema. En is ontegenzeggelijk relevant en actueel, vooral wat betreft het tekort aan empathie in het hier-en-nu, vooral ook op het hedendaagse wereldtoneel. Cultuurhistoricus Roman Krznaric schreef dit uitstekende boek, hij is onder andere medeoprichter van en docent aan de School of Life.
recensie
Marketing
26 maart 2024
Eric van Arendonk
1-2 minuten leestijd
Klantgericht werken is voor organisaties van steeds groter belang. Hoe krijg je echte klantgerichtheid in de haarvaten van je organisatie? Zodat je een sterke, klantgerichte organisatie bouwt die succesvol blijft in een steeds veranderende markt? Met deze omschrijving geven de auteurs van ‘Klant-DNA’ de inhoud van hun boek weer.
recensie
Marketing
26 maart 2024
Nick Janssen
2-3 minuten leestijd
Vanaf de eerste pagina's van het nieuwste boek van Jos Burgers, neemt hij je mee in de krachtige wereld van mond-tot-mondreclame. Iets simpel vertellen is moeilijk, maar Jos Burgers lukt dat als geen ander.
interview
Algemeen management
26 maart 2024
Hans van der Klis
11-15 minuten leestijd
De shortlist voor de verkiezing van het Managementboek van het Jaar 2024 telt vijf boeken: even interessant als divers. Wat opvalt: behalve de kwaliteit hebben ze ook gemeen dat ze buitengewoon actueel zijn. We vroegen de genomineerde auteurs naar hun eerste reactie. ‘Dit boek sluit aan bij de tijdgeest, veel mensen worstelen met deze vraagstukken.’
preview
Personeelsmanagement
26 maart 2024
Erik Titulaer
2-3 minuten leestijd
Stop met die worsteling om passend personeel te vinden. En lees dit boek. Daarmee zal jouw leven als leidinggevende of hr-professional substantieel leuker worden. Dat is de belofte van Erik Titulaer. In deze preview vertelt hij waarom dit boek een eye-opener gaat zijn.
recensie
Communicatie en media
26 maart 2024
Henk Jan Kamsteeg
3-5 minuten leestijd
Hoe gaan we om met veranderde normen? Wat vroeger nog kon (of werd getolereerd), is tegenwoordig not done. In ‘Kan ik dat nog wel zeggen?’ legt Taha Riani uit hoe we met elkaar in gesprek kunnen blijven.
recensie
Mens en maatschappij
25 maart 2024
Jan Hoogstra
4-6 minuten leestijd
Het is niet de vraag of je gehackt wordt, maar wanneer! Of ben je al gehackt en weet je het nog niet? Huib Modderkolk geeft in zijn boek ‘Dit wil je écht niet weten’ een kijkje achter de schermen. Of eigenlijk achter je scherm. Het is niet alleen een verhaal van spionerende inlichtingendiensten, Modderkolk legt ook de relatie met het bedrijfsleven.
recensie
Verandermanagement
25 maart 2024
Jeanine Dijkhuis
2-3 minuten leestijd
Over één ding zijn Jempi Moens, auteur van ‘ZUURSTOF’ en onderzoeksjournalist Jeroen Smit - die het voorwoord schreef - het eens. Als slechts 9% van de Nederlandse werknemers bevlogen aan het werk is, dan zijn we doorgeslagen in ‘operational excellence’. Sneller, meer, efficiënter en goedkoper ligt hopelijk snel achter ons. Wat mensen wél in beweging zet is een fascinatie die Moens al jaren bezighoudt. Hij schreef er een eerlijk, heerlijk boek over.
Interview
Personeelsmanagement
25 maart 2024
Peter Spijker
7-11 minuten leestijd
De ondernemingsraad (OR) mag invloed uitoefenen op het beleid en de besluitvorming van de organisatie. In de weerbarstige praktijk gebeurt dat helaas onvoldoende. Hielke Boersma wil daar met ‘Oneindig veel invloed’ verandering in brengen. Overleg en afspraken met de bestuurder ziet hij als het belangrijkste onderdeel van OR-werk.
preview
Internet en social media
25 maart 2024
Oscar Bulthuis
2-3 minuten leestijd
‘Cyberveiligheid in begrijpelijke taal’ is voor iedereen die graag veilig en met veel plezier online wil zijn. Bijna iedereen kent wel iemand die slachtoffer is geworden van phishing, bankfraude of online oplichting. Mensen die niet zijn opgegroeid in het digitale tijdperk lopen hierbij het grootste risico, omdat ze niet precies weten wat ze hiertegen kunnen doen.
recensie
Organisatiekunde
25 maart 2024
Rudy Kor
2-4 minuten leestijd
De roep naar meer autonomie voor medewerkers en voor minder bemoeizucht door managers is niet nieuw, maar wordt wel steeds luider. Te vaak wordt meteen gedacht dat het dan gaat om autonome teams. ‘Vormen van zelfsturing’ laat zien welke vormen van autonomie er zijn en doet handreikingen hoe de verschillende vormen zijn te bereiken.